de Ioana Stoica 28 Feb. 2023 676 |
"Un asistent personal a castigat drepruri salariale prin instanta. Am calculat suma cu dabanda si cu inflatia. Dupa incasarea sumei cere modul de calcul la aceste sume. Avem obligatia de a pune la dispozitie calculele la dobanda si inflatie? Statele de plata cu diferente stabilite le dam, dar si la modul de calcul a dobanzii si inflatiei are dreptul?"
Raspunsul specialistului:
In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, potrivit art. 80 alin. (1) din Codul muncii, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. Potrivit alin. (1) din art. 80, la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere, iar in cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, potrivit alin. (3) al aceluiasi articol.
Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca.
Conform dispozitiilor art. 39 lit. h) din Codul muncii, salariatul are dreptul la informare si consultare, iar potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. h) din Codul muncii, angajatorului ii revine obligatia sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului. Aceste drepturi si obligatii conduc la concluzia potrivit careia salariatul are dreptul la a solicita angajatorului toate documentele care atesta calitatea de salariat, inclusiv cele care privesc toate castigurile realizate in perioada in care a fost angajat.
De asemenea, art. 34 alin. (5) din Codul muncii dispune ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
In baza acestor dispozitii si art. 7 din HG 905/2007 prevede ca la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii.
Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru. Documentele sunt eliberate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator.
De asemenea, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze salariatului la incetarea activitatii salariatului o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru de evidenta fiscala.
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Nefurnizarea acestor documente si informatii cuprinse la art. 7 alin. (3) - (6) din HG 905/2007 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor angajatorilor se fac de catre inspectorii de munca.
Si Codul fiscal instituie o serie de obligatii in acelasi sens prin art. 81 alin. (2). Astfel, platitorul de venituri este obligat sa elibereze salariatului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezinta un formular tipizat.
Asa cum se poate observa, legislatia in vigoare instituie pe seama angajatorului o serie de obligatii de informare a salariatilor privind veniturile realizate si obligatiile fiscale aferente, insa nu a fost identificata nicio obligatie expresa cu privire la furnizarea si a algoritmului de calcul al drepturilor actualizate cu dobanda si inflatia, cu exceptia cazului in care angajatorul s-a angajat sa furnizeze si astfel de informatii sau instanta a dispus aceasta masura.
Un raspuns oferit in februarie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in administratia publica.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.