de Mihaela Croitoru 22 Mar. 2017 1618 |
In Romania s-au pierdut mai bine de 450.000 de locuri de munca in industrie, iar asta doar in ultimii zece ani. In acest context, forta de munca din tara a ramas la acelasi nivel ca in urma cu 10 ani, iar spiritul antreprenorial este inca la inceput de drum, putini fiind cei care isi incep propria afacere, comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana (UE).
Vasile Iuga, partener PricewaterhouseCoopers (PwC), a atras atentia acestor aspecte, in cadrul unei conferinte dedicate problemelor cu care se confrunta producatorii romani:
"Capitalul strain reprezinta 8% din numarul de companii din Romania, are 40% din active, un sfert din angajati, 80% din exporturi si o productivitate de trei ori mai mare decat industria romaneasca. In industrie, 65% din valoarea adaugata bruta este produsa de capitalul strain. Daca ne referim la economie foarte pe scurt, sunt 600.000 de companii in Romania. Numarul de firme la o mie de locuitori este de 22 in Romania, fata de o medie de 43 in UE, deci un spirit antreprenorial mai timorat", a declarat Iuga, conform Agerpres.
Asadar, forta de munca in ultimii 10 ani a ramas aproximativ la fel, la 4,6 — 4,7 milioane de lucratori, si a scazut dupa criza la 4,1 milioane de angajati, in 2011.
"In industrie s-au pierdut 450.000 de locuri de munca. A crescut numarul de locuri de munca din comert cu 225.000, ajungand la 750.000, a crescut in comunicatii cu 80.000, dar a crescut si in administratie cu 200.000", a mai adaugat Iuga.
In ce domenii lucrau angajatii romani care castigau peste 5.000 lei brut pe luna, in anul 2016
Exista si romani care castiga bine si sunt multumiti de joburile pe care le au. In acest context, statistiscile arata ca dintre angajatii care castiga mai bine de 5.000 lei lunar, cei mai multi ocupa posturi de specialisti seniori sau de middle management.

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.