MODIFICAREA pensiilor de serviciu - nicio pensie nu va putea depasi salariul primit in perioada activa

de Ioana Stoica 30 Mar. 2023 795

MODIFICAREA pensiilor de serviciu - nicio pensie nu va putea depasi salariul primit in perioada activa
UPDATE 30.03.2023 Senatul a votat favorabil proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, in data de 29 martie 2023. Atentie, pentru a merge mai departe proiectul de lege are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, asa ca nu a intrat in vigoare.


Stire initala din decembrie 2022:
 

Guvernul a adoptat proiectul de Lege care vizeaza reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, care este prevazut in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Actul normativ adoptat respecta atat prevederile PNRR, cat si deciziile CCR si urmareste ajustarea cheltuielilor totale cu pensiile si indemnizatiile de serviciu, conform angajamentelor asumate.
 

Modificarile adoptate stabilesc faptul ca pensiile de serviciu vor fi calculate plecand de la vechimea in specialitate si cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obtinut, iar stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii. 

 

Practic, nicio pensie de serviciu nu va putea sa mai depaseasca salariul primit in perioada activa, iar pensiile care sunt deja in plata se vor recalcula pentru a respecta noul principiu si pentru a elimina inechitatile intre beneficiarii care sunt deja in plata si viitorii pensionari.

 

In acest sens, noile reglementari introduc criterii si conditii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, cu scopul de a redimensiona cuantumul acestora.

 

Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au in vedere venituri de natura salariala realizate pe o durata mai lunga de activitate a potentialilor beneficiari, similar stagiului minim de cotizare realizat in sistemul public de pensii.

 

Pentru reducerea decalajului dintre pensiile de serviciu si cel al pensiilor de asigurari sociale de stat, s-a stabilit ca determinarea cuantumului pensiilor de serviciu sa se faca pe baza unui procent ajustat fata de cel aplicat in prezent, la baza de calcul, informeaza Ministerul Muncii.

 

De asemenea, varsta de acces la pensia de serviciu si vechimea in serviciu au fost majorate.  Astfel, vechimea in specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justitie aceasta este de minim 25 de ani, fara perioade asimilate. Procentul de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu exceptia magistratilor, potrivit deciziilor CCR.

 

Astfel, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, indiferent de varsta, dar care au cel putin 25 de ani vechime realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la cerere si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul, insa cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decat 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

 

De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii. In acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu va putea depasi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.

 

In baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent. 

 

Pensiile de serviciu ale magistratilor, aflate in plata, se vor recalcula potrivit noilor reglementari in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a noii legi.

 

In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, beneficiarii drepturilor de pensie de serviciu sunt obligati sa depuna o cerere la angajator pentru a alege baza de calcul a pensiei, respectiv perioada de 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate inainte de data pensionarii. Daca beneficiarul nu depune cerere de optiune pentru baza de calcul, angajatorul va stabili baza de calcul aferenta ultimelor 12 luni de activitate.

 

In ceea ce priveste personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, personalul de specialitate criminalistica si personalul care ocupa functii auxiliare de specialitate criminalistica, precum si tehnicienii criminalisti din cadrul parchetelor, cei care au o vechime de cel putin 25 de ani in specialitate, pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani,  de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media salariilor de baza brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

 

Legea adoptata aduce modificari si in cazul persoanelor care au indeplinit functia de auditor public extern cu o vechime de cel putin 15 ani in cadrul Curtii de Conturi. Acestea beneficiaza, la indeplinirea varstei standard de pensionare, de pensie de serviciu, in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzatoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc si suprasolicitarea neuropsihica de 50% si nici majorarea de pana la 75% din salariul de baza, castigate in instanta.

 

De pensie de serviciu beneficiaza si auditorii publici externi care, la data solicitarii, sunt pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii. Si in acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul.

 

Actul normativ prevede si modificarea cadrului legal care vizeaza membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei cu o vechime de cel putin 15 ani in Ministerul Afacerilor Externe, precum si personalul incadrat pe functii de executie specifice. Pensia de serviciu reprezinta 65% din media salariilor de baza brute lunare in lei si a tuturor indemnizatiilor si sporurilor permanente, stabilite in favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, inainte de data pensionarii. Acelasi principiu se aplica si in cazul ambasadorilor, doar ca in aceasta situatie calculul indemnizatiilor si sporurilor stabilite in formula procentuala se raporteaza la salariul de baza de ambasador.

 

In cazul personalului aeronautic civil navigant profesionist, s-a stabilit ca pilotii, pilotii instructori avioane de la Scoala Superioara de Aviatie Civila, insotitorii de bord/membrii echipajului de cabina cu licenta/atestat de membru al echipajului de cabina, parasutistii si personalul de inspectie in zbor, beneficiaza de pensie de serviciu daca au varsta de minimum 52 de ani si au realizat o vechime de cel putin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Aceasta categorie profesionala are dreptul la o pensie de serviciu in cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate in ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii in care se depune cererea de pensionare.

 

Si functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 15 ani in structurile Parlamentului, pot primi pensie de serviciu in cuantum de 65% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii. Aceasta nu va putea fi mai mare de nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii.

 

In ceea ce priveste stabilirea pensiilor militare de stat, baza de calcul folosita este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la functia de baza in 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fara a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

 

In termen de 60 zile de la data intrarii in vigoare a legii adoptate de Executiv, institutiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislatiei referitoare la pensiile de serviciu.  

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016