Noile conditii si modul de acordare a concediilor medicale pentru carantina

de Cristian Tanase 20 Apr. 2020 1283

A fost aprobata recent Ordonanta de Urgenta care prevede noi reglementari referitoare la conditiile si modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical pentru carantina si a indemnizatiilor aferente acestor certificate.


Astfel, in perioada situatiei de urgenta, persoanele asigurate carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina institutionalizata sau intr-o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, in urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin Ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

De asemenea, a fost  majorat  termenul  in interiorul caruia se poate solicita plata indemnizatiilor de asigurari de sanatate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta instituita in temeiul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

Actul normativ aprobat azi de Guvern cuprinde reglementari importante si in privinta modului de eliberare al certificatelor de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav pentru persoanele in drept (parinti, tutori).

Astfel,  pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pâna la implinirea varstei de 18 ani, precum si pentru copilul bolnav cu afectiuni grave in varsta de pana la 16 ani, cum ar fi afectiunile oncologice sau malformatiile congenitale ale sistemului nervos, nu  se mai solicita avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

De asemenea, pentru persoanele asigurate care insotesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de catre casele de asigurari de sanatate.

Eliminarea obligatiei de a se prezenta in fiecare luna la medicul expert al asigurarilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acorda, potrivit legii, dupa epuizarea perioadei de 90 de zile, precum si acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada in care persoanele in drept au insotit copilul la tratament in strainatate, conduc la imbunatatirea calitatii vietii copiilor bolnavi si faciliteaza accesul la concedii medicale si la indemnizatiile aferente acestora  pentru insotitori.

Prevederile care reglementeaza  modul si durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiaza persoanele cu COVID-19 se stabilesc in normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, intrucat este necesar a avea in vedere toate situatiile care sunt prevazute in protocolul de tratament al infectiei cu COVID-19, astfel incat indiferent de locul de acordare a ingrijirilor medicale si de forma de boala, orice persoana asigurata sa poata beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

  Va reamintim ca prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 502/417/2020 au fost modificate si completate Normele  de aplicare referitoare la concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementeaza modul de instituire a masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta  de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19.  Informatiile despre reglementarile din cele doua acte normative privind modul de acordare a concediilor medicale pe perioada starii de urgenta au fost comunicate public in data de 27 martie si pot fi accesate pe pagina oficiala de Internet a CNAS, link-ul: COMUNICAT - Noile prevederi privind modul de acordare a concediilor medicale au intrat in vigoare.

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016