de Cristian Tanase 06 Iun. 2024 222 |
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive in sistemul public de pensii, care nu au implinit varsta standard de pensionare si care au capacitatea de munca diminuata din cauza: a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, constatate conform legii; b) altor boli si accidente care nu au legatura cu munca.
Au dreptul la pensie de invaliditate si elevii, ucenicii si studentii care au capacitatea de munca diminuata din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale survenite in timpul si din cauza practicii profesionale.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Angajatii romani care presteaza munca in strainatate din dispozitia angajatorilor romani, in conditiile legii si ale regulamentelor europene sau acordurilor bilaterale privind coordonarea sistemelor de securitate sociala au dreptul la pensie de invaliditate daca au inregistrat un accident de munca si detin un document emis conform regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate sociala nr. 883/2004 si nr. 987/2009 care sa ateste faptul ca fac obiectul legislatiei de securitate sociala din Romania, respectiv documentul portabil A1 .
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
- de gradul I, caracterizata de deficienta functionala grava, capacitate de munca si autoservire diminuate;
- de gradul II, caracterizata de deficienta functionala accentuata, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata;
- de gradul III, caracterizata de deficienta functionala medie, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata.
Important!
Pentru orice grad de invaliditate in functie de natura afectarii capacitatii de munca si tipul raportului de munca, capacitatea de munca poate fi considerata pastrata pentru anumite activitati profesionale.
Evaluarea capacitatii de munca
Criteriile si normele pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, cu avizul Ministerului Sanatatii.
Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul INEMRCM, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordinea Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, in functie de domiciliul solicitantului. Listele cu privire la locatia cabinetelor de expertiza medicala a capacitatii de munca din subordinea Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca se vor afisa public atat la sediul CNPP si la sediile fiecarei case teritoriale de pensii, cat si pe site-ul institutiilor.
In urma examinarii clinice, a analizarii documentelor medicale prezentate si, dupa caz, a avizului Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
In situatia in care, pentru emiterea deciziei medicale sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurarilor sociale propune, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii.
Decizia medicala asupra capacitatii de munca
Decizia medicala se emite in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii si se comunica in termen de 10 zile de la emitere. In situatia in care, pentru emiterea deciziei medicale sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeste corespunzator.
Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, in functie de domiciliul persoanei. Contestatia se solutioneaza de catre comisiile medicale regionale de contestatii.
Contestatia prevazuta se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare. Decizia emisa in solutionarea contestatiei se comunica in termen de 10 zile de la data solutionarii.
Deciziile medicale ale comisiilor medicale regionale de contestatii date in solutionarea contestatiilor pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.
Deciziile medicale asupra capacitatii de munca necontestate in termen raman definitive.
La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare la care poate solicita pensie pentru limita de varsta.
Indemnizatia de insotitor
Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor. Cuantumul indemnizatiei pentru insotitor reprezinta 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata aferent lunii pentru care se face plata.
Indemnizatia pentru insotitor se suporta de la bugetul de stat. In cazul pensionarilor incadrati in gradul I de invaliditate care beneficiaza de pensie de invaliditate in mai multe sisteme de asigurari sociale, indemnizatia pentru insotitor se acorda numai de catre ultimul sistem in care acestia au fost asigurati.
Revizuirea medicala
Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic...citeste continuarea in lucrarea Noua lege a pensiilor. Ghid practic, DETALII AICI >>>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.