Plata retroactiva pentru sporul de handicap - este posibila?

de Ioana Stoica 07 Feb. 2023 1774

Plata retroactiva pentru sporul de handicap - este posibila?
"Se poate plati retroactiv sporul pentru handicap cu grad accentuat? Angajatul nu a prezentat certificatul de handicap la data angajarii, ci mult mai tarziu, cu ocazia formularii unei cereri de scutire de impozit, care i s-a aplicat la calcularea salariului. Dupa incetarea CIM-ului cu acordul partilor, fostul angajat solicita plata sporului de handicap. Daca este un drept care i se cuvenea, poate fi introdus acum in buget si platit fostului salariat? Daca da, care este articolul bugetar din care se va achita?"


Raspunsul specialistului: 
 
Persoanele care au beneficiat de sporul prevazut la art.19 din Legea-cadru nr. 284/2010 (nevazatori) beneficiaza in continuare in 2017 si 2018 de acest drept in baza art.38 alin.(2) lit. a) si alin (3) lit. a) din Legea-cadru nr.153/2017.
 
 
Conform art. 22 alin.(2) din Legea-cadru nr.153/2017 si a Hotararii Guvernului nr.751/2018 celelalte categorii de persoane cu handicap grav si accentuat vor beneficia de acelasi spor de 15% la salariul de baza, insa, acest drept se acorda in conformitate cu dispozitiile art. 38 din Legea-cadru, prevederile legii aplicandu-se etapizat incepand cu 1 iulie 2017.
 
Asadar, conform interpretarilor oferite de Ministerul Muncii si rezultate din analiza dispozitiilor legale, sporurile prevazute de Legea-cadru nr.153/2017, inclusiv sporul prevazut la art. 22 alin.(2) din Legea-cadru nr. 153/2017 se acorda de la data la care salariile de baza vor fi determinate utilizand anexele la aceasta lege.
 
 
In cadrul administratiei publice s-a conturat opinia potrivit careia acordarea acestui drept salarial unor noi categorii de persoane in anii in care sporurile si celelalte drepturi salariale au fost mentinute in acelasi cuantum doar persoanelor care il detineau deja (prin ordonante de GUvern anuale prin care se reglementau masuri bugetare, de ex: OUG nr.114/2018, OUG nr.1/2020, OUG .nr226/2020, s.a.) nu ar fi posibila.
 
 

Decizia ICCJ nr.24/2020 - sporul pentru handicap

 
 
Insa, semnalam ca in practica instantelor, inclusiv prin Decizia ICCJ nr.24/2020 se precizeaza ca, ” Singura limitare pentru acordarea sporului prevazut de art. 22 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 este prevazuta la art. 25 din lege (30% din suma salariilor de baza...), nefiind aplicabile dispozitiile art. 38 alin. (3) lit. a) privind aplicarea etapizata, ci exceptia prevazuta de lit. j) a aceluiasi articol. S-a retinut ca dispozitiile de exceptie prevazute de art. 38 alin. (3) lit. j) din Legea-cadru nr. 153/2017 fac trimitere la cuantumul sporului prevazut de art. 22 alin. (1) din lege, iar nu la beneficiarii acestui spor; or, beneficiarii sporului de 15% prevazut de art. 22 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 sunt, conform art. 22 alin. (1) si (2), raportat la dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 751/2008, atat nevazatorii cu handicap grav si accentuat, cat si persoanele care, in conformitate cu certificatul de incadrare in grad de handicap, sunt incadrate in grad de handicap grav sau accentuat, de oricare tip prevazut de art. 86 alin. (2) din Legea nr. 448/2006.”
 
 
Avand in vedere ca la acest moment intelegem ca persoana in cauza nu mai are calitatea de salariat, dar solicita plata acestui potential drept salarial pentru perioada anterioara, cand se considera indreptatit la primirea acestuia, apreciem ca angajatorul trebuie sa analizeze si sa determine in concret in ce masura acest drept, respectiv dreptul la sporul pentru handicap, putea fi acordat respectivului salarial la momentul desfasurarii activitatii, potrivit prevederilor legale incidente la acel moment. Mai mult, intrucat intelegem ca respectivul salariat nu a adus initial la cunonstinta angajatorului certificatul de incadrare in handicap, este necesar sa se analizeze perioada de la care acest drept s-ar fi putut acorda, intrucat lipsa certificatului si a comunicarii acestuia elimina culpa sau eroare angajatorului, intrucat acesta era in imposibilitatea de a cunoaste incadrarea in grad de handicap a salariatului sau, in lipsa documentelor doveditoare.
 
 
In momentul in care, din eroare, angajatorul constata ulterior datei legale dreptul salariatului, apreciem ca acesta, in baza unei note justificative, intocmita de structura de personal sau de salarizare, ar putea acorda un drept legal cuvenit salariatului si retroactiv, intrucat potrivit art. 3 alin. (4) din Legea nr. 153/2017 „ordonatorii de credite au obligatia sa stabileasca salariile de baza/soldele de functie/salariile de functie/soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare/indemnizatiile lunare, sporurile, alte drepturi salariale in bani si in natura prevazute de lege, sa asigure promovarea personalului in functii, grade si trepte profesionale si avansarea in gradatii, in conditiile legii, astfel incat sa se incadreze in sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul propriu”.
 
 

Spor handicap - plata retroactiva 

 
 
Astfel, precizam ca in situatia in care acest drept este cuvenit legal, iar angajatorul din eroare nu l-a acordat propriului salariat, opinam ca acesta din urma este indreptatit la plata acestuia, incepand de la data prevazuta de lege pentru acordarea dreptului in discutie, asadar si retroactiv, daca este cazul.
Precizam ca acest aspect se considera justificat si in contextul in care, in situatia unui eventual litigiu, salariatul va putea pretinde si daune-interese, precum si cheltuieli de judecata, aspecte de ordin financiar care vor genera un efort suplimentar asupra angajatorului.
 
 
Insa, intrucat modul de acordare a sporurilor si de stabilire a salariilor naste si la aceasta data o serie de neclaritati si interpretari diferite, si tinand cont de faptul ca modul de stabilire si acordare a salariilor si a celorlalte elemente salariale face obiectul controlului Curtii de Conturi, apreciem ca anterior conturarii conduitei in sensul acordarii retroactive a acestui drept unui fost salariat este necesar sa obtineti punctul de vedere al ordonatorului ierarhic superior si al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. 
 
 
Totodata, in situatia in care exista neclaritati, deci nu exista certitudinea clara a acordarii acestui drept salariatului in cauza sau a perioadei pentru care ar trebui acordat (in functie de documentele jutificative aduse sau intervenirea prescriptie pentru anumite perioade), recomandam sa analizati in ce masura este mai prudent sa asteptati o eventuala decizie a instantei de judecata, aceasta devenind ulterior temei pentru punerea in plata a respectivelor drepturi in cuantumul stabilit de instanta.
 
 
Un raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre expertii de la Portal InstitutiiPublice. Da CLICK AICI pentru mai multe raspunsuri si opinii oferite de catre specialistii in legistie si administratie publica.
 
Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016