Plata unor drepturi SALARIALE castigate in instanta pe perioada detasarii - cine le va plati?

de InfoInstitutii.ro 22 Feb. 2022 1192

Plata unor drepturi SALARIALE castigate in instanta pe perioada detasarii - cine le va plati?
Va readucem aminte ca la art. 622 din Codul de procedura civila Legea nr. 134/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca obligatia stabilita prin hotararea unei instante sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la indeplinire de bunavoie de catre debitor. Prin urmare, plata diferentelor salariale este in sarcina debitorului indicat in hotararea instantei de judecata.


"Suntem institutie publica, primarie de municipiu, un salariat personal contractual a castigat in instanta diferente drepturi salariale, incepand cu decembrie 2017 pana in prezent. Salariatul in cauza incepand cu data de 13 .05. 2020 inclusiv la data prezentei este detasat la o alta institutie publica. Intrebarea noastra este, cine plateste diferenta drepturilor salariale castigate in instanta pe perioada detasarii, angajatorul de la care este detasat sau angajatorul la care este detasat?"

 

In cazul detasarii personalului contractual se aplica prevederile din  Codul muncii, care prevede ca pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat (art. 47 alin. (2) Codul muncii).

De asemenea, angajatorul care detaseaza are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru ca angajatorul la care s-a dispus detasarea sa isi indeplineasca integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, iar daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat, acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea (art. 47 alin. (3) si (4) Codul muncii).

 

Situatia prezentata de dumneavoastra nu este reglementata expres si, in aceste conditii putem incerca o interpretare, luand in considerare prevederile Codului muncii, mentionate mai sus.

Astfel, daca, pe perioada detasarii, drepturile mai favorabile pentru salariat au fost cele de la angajatorul la care a fost detasat, in opinia noastra nu se mai pune problema platirii de catre primarie a diferentelor salariale, intrucat drepturile cuvenite nu sunt cele de la primarie ci cele de la angajatorul la care a fost detasat.

Daca insa drepturile mai favorabile pentru salariat au fost cele de la primarie, atunci trebuie sa discutati cu cealalta institutie publica in ce masura se poate revizui cuantumul acestora si plati si acele diferente salariale.


In opinia noastra, nu puteti obliga cealalta institutie publica sa plateasca diferentele salariale, atata timp cat nu a fost parte in proces, iar in sentinta pronuntata respectiva institutie nu apare ca fiind obligata sa plateasca diferente salariale pe perioada in care salariatul primariei a fost detasat acolo.

 

In aceste conditii, ar putea fi incidente prevederile art. 47 alin. (4) din Codul muncii conform carora daca angajatorul la care s-a dispus detasarea nu isi indeplineste integral si la timp toate obligatiile fata de salariatul detasat (chiar daca nu din vina lui), acestea vor fi indeplinite de angajatorul care a dispus detasarea, adica de primarie, care va plati salariatului diferentele salariale. De asemnea, apreciem ca puteti lua in considerare realizarea demersurilor de lamurire a hotararii conform prevederilor art. 443 Cod Pr. Civ.


Un raspuns oferit de specialisti la data de 5.10.2021 pe PortalInstitutiiPublice >>>

 

 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016