Prime de asigurare profesionala suportate de angajatorul - institutie publica. Care va fi tratamentul fiscal?

de InfoInstitutii.ro 16 Nov. 2022 453

Prime de asigurare profesionala suportate de angajatorul - institutie publica. Care va fi tratamentul fiscal?
"Institutia va incheia contracte de asigurare de raspundere civila profesionala, pentru prejudicii cauzate cu ocazia indeplinirii atributiilor specifice in exercitarea indeplinirii atributiilor specifice in exercitarea mandatului sau in temeiul contractelor individuale de munca. Intrucat evidentierea lor se va face pe titlul I Cheltuieli de personal, alineatul Alte drepturi salariale in natura, cod 10.02.30, va rugam sa ne specificati tratamentul fiscal al lor (CAS, CASS, impozit)."


Raspunsul specialistilor: 

 

Conform Normelor metodologice Cap. III din Titlul IV pct. 12 alin. (3):

 

La stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, in conformitate cu prevederile art. 76 alin. (3) din Codul fiscal, cum ar fi:

 

h) contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate (angajator), pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii potrivit legislatiei in materie si cele care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.

In privinta contributiilor sociale, sunt aplicabile Normele metodologice de aplicare a art. 142 din Codul fiscal:
(3) La incadrarea in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor care nu se cuprind in bazele de calcul al contributiilor sociale obligatorii, a sumelor sau avantajelor acordate, prevazute la art. 142 din Codul fiscal, primite in legatura cu o activitate dependenta, se aplica, dupa caz, regulile stabilite prin normele metodologice de aplicare a art. 76 alin. (4) din Codul fiscal.
Astfel, daca o prevedere legala stabileste ca salariatul/managerul are obligatia sa incheie  asigurare profesionala, contravaloarea primelor de asigurare suportate de angajator nu reprezinta avantaj in natura si nu este supusa platii contributiilor sociale.


Nu cunoastem daca in privinta salariatilor sau a persoanelor la care faceti referire exista prevederi legale care sa-i oblige la asigurare profesionala.


Ca sa va dau un exemplu, conform art. 153 indice 12 alin. (3) si alin. (4)  din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, pentru ca o persoana sa fie numita in una dintre functiile de administrator, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere la o societate comerciala pe actiuni trebuie sa fie asigurata pentru raspundere profesionala.

 

Prin urmare, primele de asigurare profesionala suportate de o societate pentru administrator,  membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere la societatile pe actiuni nu sunt impozitate cu impozit pe venit si contributii sociale.

 

Desigur, nu este cazul dvs intrucat platitorul primelor nu este societate ci instiutie publica, insa v-am dat acest exemplu pentru a intelege raportat la situatia dvs daca exista o astfel de prevedere legala.

 

Prin urmare, daca in privinta persoanelor la care faceti referire exista astfel de prevederi care stabilesc ca exista obligatia asigurarii profesionale, nu taxati primele de asigurare suportate de institutie. Daca nu exista, primele suportate de institutie sunt venituri salariale taxate cu impozit pe venit si contributii sociale.

 

Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 


 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016