de Ana Tudor 13 Feb. 2017 1792 |
Foarte multi romani aleg sa lucreze in alte tari din Europa, iar in acest context, ar trebui sa fie la curent cu regulile de pensionare, din statele respective. Orice persoana care s-a aflat in situatia de mai sus, trebuie sa stie ca acele conditii pentru pensionare difera de la o tara la alta, asa ca este important sa cunosti legislatia statului respectiv, cu privire la aceste venituri.
O alta conditie esentiala este ca persoana in cauza sa lucreze in baza unui contract legal, munca la negru nu va intra in calcul. Daca acel salariat va plati contributii catre statul strain in care lucreaza, de abia atunci va putea beneficia de pensie.
In Elvetia, Islanda sau Norvegia pensia se stabileste conform Regulamentului CE nr. 883/2004 referitor la coordonarea sistemelor de securitate sociala.
ATENTIE! Una dintre reguli este aceea de a fi lucrat cel putin un an de zile, in tara straina.
In anumite tari este obligatoriu sa fi lucrat o anumita perioada de timp, pentru a beneficia de pensia corespunzatoare.
De exemplu, in Romania trebuie sa existe un stagiu minim de cotizare de 15 ani, pentru a beneficia de pensie. Asadar, atunci cand o persoana a lucrat o perioada in tara, iar alti cativa ani a lucrat in strainatate, de exemplu, statul roman va considera acei ani lucrati in afara, ca si cum s-ar fi lucrat in tara. Legislatia in vigoare trateaza aceste perioade ca si cum ar fi fost lucrate aici, pentru a veni in ajutorul acestor salariati.
Asadar, chiar daca o persoana nu intruneste stagiul de cotizare avand in vedere anii lucrati in Romania, il poate intruni daca se vor lua in calcul si anii in care a muncit in afara. In acest fel, prin cumulare, poate beneficia de pensie, dat fiind faptul ca in acest fel poate depasi stagiul minim de cotizare. Asadar, vor fi luate in calcul acele perioade lucrate in afara si tinand cont de prevederile legii din acele tari. In acest mod, casa de pensii din Romania va stabili pensia.
IMPORTANT! Cei care doresc sa beneficieze de stabilirea pensiei, trebuie sa respecte Regulamentul european, care prevede ca cererea de pensie trebuie depusa la casa de pensii din tara in care locuieste persoana sau in ultima tara in care a lucrat persoana in cauza. Desigur, pentru a intelege mai bine aceste reguli, angajatii ar trebui sa citeasca inainte Regulamentul CE nr. 883/2004.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.