Stagiul militar si vechimea in munca. Atentie la aceste prevederi!

de Cristian Tanase 24 Ian. 2022 33921

Stagiul militar si vechimea in munca. Atentie la aceste prevederi!
Va reamintim ca Legea nr.14/1972 reglementeaza serviciul militar in Romania, iar in anumite conditii cetateni romani trebuie sa-l indeplineasca. Ce prevede legea mai sus mentionata? Este stagiul militar considerat vechime in munca?


 

"Un salariat are consemnat in carnetul de munca, eliberat in data de 29.12.1994, perioada de stagiu militar incorporat la data de 23.01.1989- trecut in rezerva la data de 06.04.1990. Incepand cu data de 09.11.1990 a fost angajat. Perioada 23.01.1989-06.04.1990 constituie vechime in munca?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

 

Potrivit art. 28 din Legea nr.14/1972 serviciul militar este obligatoriu pentru toti cetatenii romani, indiferent de sex, si se indeplineste de catre acestia in urmatoarele forme:

 

a) ca militari in termen, de la data la care cei incorporati s-au prezentat la centrele militare, unitati sau formatiuni militare si pina la data trecerii lor in rezerva;

b) ca militari cu termen redus, de la data la care absolventii de liceu admisi in institutiile de invatamant superior s-au prezentat la centrele militare si pina la data trecerii lor in rezerva;

c) ca elevi in scoli militare sau in institutii militare de invatamant superior, de la data la care acestia s-au prezentat la scolile sau institutiile militare de invatamant superior si pina la data absolvirii acestora;

d) in calitate de rezervisti concentrati sau mobilizati, de la data la care s-au prezentat la centrele militare ori la unitati sau formatiuni militare si pina la data inminarii livretului militar cu mutatia de desconcentrare sau demobilizare ori a dovezii de desconcentrare sau de demobilizare;
e) in calitate de cadre permanente-ofiteri, maistri militari si subofiteri ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne, de la data acordarii gradului si pana la data trecerii acestora in rezerva sau direct in retragere.


Studentii institutiilor de invatamant superior stabiliti prin hotarire a Consiliului de Ministri pot indeplini serviciul militar si prin executarea pregatirii militare pe timpul studiilor, urmata de convocari sau cursuri in unitati sau institutii militare de invatamant.
Acest act normativ a fost abrogat prin Legea nr.46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare.

Totodata, avand in vedere ca potrivit art. 72 alin.(1) din Legea 10/1972 – Codul muncii, act normativ in vigoare anterior anului 2003, pentru persoanele care, fiind incadrate in munca, sunt chemate sa-si satisfaca serviciul militar, contractul de munca se mentine, iar aceasta perioada de satisfacere a serviciului militar intra in calculul vechimii neintrerupte in aceeasi unitate, cel in cauza avand obligatia sa revina la locul de munca in termen de 30 de zile de la satisfacerea serviciului militar, apreciem ca aceasta perioada este asimilata vechimii in munca si se ia in calcul la stabilirea drepturilor salariale ce se acorda in raport de ea.

 

In aplicarea principiului de drept tempus regit actum, apreciem ca actele normative sus-mentionate, in vigoare la momentul efectuarii stagiului militar, respectiv 23.011989-06.04.1990, sunt incidente in speta de fata.

Separat de cele de mai sus, facem mentiunea ca potrivit dispozitiilor art. 49 lit.c) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive in care asiguratul a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

 

Totodata, art.164 alin.(2) din acelasi act normativ pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), adica inclusiv pentru perioada efectuarii stagiului militar, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.


Ca atare, perioada efectuarii stagiului militar este asimilata stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, desi este perioada necontributiva, legea stabilind in mod expres si nivelul salariului care este luat in calcul la determinarea drepturilor de pensie intr-o asemenea situatie.


Un raspuns valabil la data de 22.11.2021, oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016