de Marius Matei 19 Iun. 2015 2305 |
Functionarii publici pot efectua perioada de stagiu in intervalul cuprins intre numirea ca functionar public debutant si numirea ca functionar public definitiv.
Stagiul functionarilor publici are rolul de a confirma:
- aptitudinile profesionale ale functionarilor publici debutanti in indeplinirea atributiilor si responsabilitatilor unei functii publice
- formarea lor practica
- insusirea specificului activitatii autoritatii sau institutiei publice in cadrul careia isi desfasoara activitatea
- exigentele administratiei publice
Functionarul public are obligatia de efectua perioada de stagiu e 12 luni pentru functionarii publici din clasa I, 8 luni pentru cei din clasa a II-a si 6 luni pentru cei din clasa a III-a, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.
Atentie! In cazul suspendarii raportului de serviciu al functionarului public debutant perioada de stagiu se intrerupe.
Prin programul de desfasurare a perioadei de stagiu se stabilesc urmatoarele:
- alocarea a doua ore zilnic din timpul normal de lucru studiului individual sau programelor de formare la care trebuie sa participe functionarul public debutant, in conditiile legii;
- planificarea activitatilor ce urmeaza sa fie desfasurate, in functie de nivelul cunostintelor teoretice si al deprinderilor practice dobandite pe parcursul perioadei de stagiu.
Prevederi legale referitoare la modul de organizare a perioadei de stagiu a functionarilor publici debutanti sunt cuprinse in HG nr.611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici.
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.