de Mara Dobrin 30 Sep. 2022 866 |
Va reamintim ca, potrivit art. 173 alin. (1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii. Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
"Salariatii transferati care nu si-au efectuat concediul de odihna la unitatea de la care se transfera, zilele de concediu de odihna se vor efectua la institutia la care se transfera? Sau la data transferului, fiind considerat incetat contractul de munca, se va compensa in bani?"
Raspunsul specialistului:
In acest sens sunt si dispozitiile art.5 alin.(1) din Legea 67/2006, care stabilesca ca „Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului”.
Transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa modificarea intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor.
Protectia salariatilor in cazul transferului e realizeaza dupa cum urmeaza:
– in primul rand, drepturile si obligatiile angajatorului cedent cu privire la salariatii sai vor fi transferate noului angajator (cesionar);
– in al doilea rand, transferul nu poate constitui un motiv de concediere a salariatilor, nici de catre angajatorul cedent, nici de catre cel cesionar.
Legislatia nu reglementeaza operatiunile juridice prin care se realizeaza transferul contractelor individuale de munca. Intrucat transferul opereaza de drept, in puterea legii apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati. Cesionarul va prelua contractele individuale de munca ale salariatilor avand obligatia sa respecte drepturile si obligatiile cedentului ce decurg din aceste contracte.
Odata cu contractele apreciem ca vor fi transferate toate documentele din dosarul personal care au stat la baza incheierii contractului. Totodata, daca cesionarul are nevoie de anumite informatii ce nu au facut obiectul transferului, nu au fost cuprinse in contract dar se gasesc in posesia cedentului, apreciem ca aceste informatii vor fi furnizate la cerere.
In registrul general de evidenta a salariatilor accesati butonul MUTARE CONTRACTE apoi accesati TRANSFER CONTRACTE.
Avand in vedere cele mentionate, apreciem ca transferul salariatilor se realizeaza in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti al acesteia catre un alt angajator, act care trebuie sa contina si mentiuni cu privire la salariatii transferati, insa acesta aduce modificari asupra contractului individual de munca initial detinut in cadrul angajatorului cedent, fara insa sa presupuna incetarea acestuia.
Or, in aceasta situatie, apreciem ca zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi transferate in cadrul noului angajator si vor putea fi efectuate, in conditiile legii. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este posibila doar la incetarea contractului individual de munca. Avand in vedere ca in cazul transferului intreprinderii se aduc modificari contractului de munca, insa acesta nu inceteaza (decat in conditiile expres prevazute de lege), apreciem ca intr-un asemenea caz nu intervine compensarea concediului de odihna neefectuat, zilele ramase neefectuate in cadrul angajatorului cedent fiind transferate in cadrul noului angajator.
Un raspuns valabil la data de 29.09.2022, oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.