Transferul si detasarea in urma desfiintarii postului, in cadrul institutiilor PUBLICE. In ce conditii sunt posibile?

de Mara Dobrin 18 Nov. 2019 2982

Transferul si detasarea in urma desfiintarii postului, in cadrul institutiilor PUBLICE. In ce conditii sunt posibile?
Potrivit dispozitiilor Codului administrativ, Legii nr. 153/2017 si ale Codului muncii, printre modalitatile de ocupare a functiilor in sectorul bugetar sunt prevazute si transferul si detasarea. IMPORTANT:


La art. 32 din Legea nr. 153/2017 se precizeaza ca ocuparea unui post vacant in sistemul bugetar se poate face si prin transfer, daca se realizeaza de pe un post din sistemul bugetar, similar sau echivalent, acesta putand avea loc dupa cum urmeaza:

a) in interesul serviciului, numai cu acordul scris al persoanei care se transfera;

b) la cererea persoanei, in urma aprobarii cererii de transfer de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice la care se solicita transferul si de la care se transfera.

Prevederile din actele normative specifice domeniului de activitate referitoare la transfer raman in vigoare.


"Este legal ca o persoana (angajata pe un post care a fost desfiintat) sa fie transferata la alta institutie in urma desfiintarii postului deoarece in termenul de preaviz (20 zile lucratoare) nu detine certificatul de calificare pentru a ocupa un alt post vacant din cadrul aceleiasi institutii, aferent studiilor pe care le detine. Daca da, care este baza legala si care sunt pasii pentru a fi transferata? Exista posibilitatea in perioada de preaviz sa fie detasata la o alta institutie si reluata dupa efectuarea cursului de calificare?"


Fiind vorba de sistemul bugetar, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 506 coroborate cu cele ale art. 551 alin. (3) din Codul administrativ, care prevad ca prevederile referitoare la transfer aplicabile functionarilor publici sunt incidente in egala masura si personalului contractual.

Astfel, conform art. 506 din Codul administrativ, transferul se poate face pe o functie publica vacanta de acelasi nivel, cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public sau intr-o functie publica vacanta de nivel inferior.


ATENTIE - in acest mod se va proceda!

Transferul in interesul serviciului se face la solicitarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, cu acordul scris al functionarului public si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care este numit functionarul public.

Detasarea se realizeaza in conformitate cu prevederile art. 538 din Codul administrativ coroborate cu cele ale art. 45-47 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare. Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

In favoarea persoanei detasate sunt instituite o serie de masuri de protectia, respectiv:

- pastrarea postului si a salariului avute la angajatorul care a dispus detasarea;

- pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat (art. 47 alin. (2) Codul muncii).

- dupa ce s-au stabilit drepturile cele mai favorabile, acestea se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea (art. 47 alin. (1) Codul muncii).

In conditiile in care, incetarea contractului individual de munca si acordarea preavizului au intervenit ca urmare a desfiintarii postului, apreciem ca persoana in cauza nu ar mai putea fi transferata sau detasata in cadrul altor institutii, postul acesteia nemaifiind prevazut in statul de functii al respectivei institutii publice.

 

Un articol realizat de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 4.88 din 4 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016