de Ioana Stoica 05 Ian. 2023 2332 |
"Libere pentru urgente familiale - Art. 152'2 Absenta prevazuta la articolul 152^2 al.1 este platita sau neplatita, din punct de vedere legal? - Daca este platita, plata se face la acordarea absentei sau la recuperarea ei? - Absenta se considera vechime in munca si este luata in calcul la stagiu pentru concedii medicale?"
Raspunsul specialistilor:
Din analiza dispozitiilor legale, se observa ca potrivit art. 51 alin.(3) din Codul muncii, drepturile dobandite de salariat anterior momentului acordarii concediilor prevazute la alin. (1) si la art. 152^1 ori absentarii de la locul de munca in conditiile prevazute la art. 152^2 se mentin pe toata durata concediului, respectiv a perioadei de absenta.
Totodata, la art. 60 alin.(1) lit.i) din acelasi act normativ se precizeaza ca pe durata efectuarii concediului paternal si a concediului de ingrijitor sau pe durata absentarii de la locul de munca in conditiile reglementate la art. 152^2 concedierea nu poate fi dispusa.
Suplimentar, la art. 145 alin.(4) din Codul muncii, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal, concediului de risc maternal, concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, concediului de ingrijitor si perioada absentei de la locul de munca in conditiile art. 152^2 se considera perioade de activitate prestata.
Prin urmare, dupa cum se poate observa perioada in care salariatul beneficiaza de drepturile prevazute la art.152^2 din Codul muncii, respectiv beneficiaza de posibilitatea acordarii unor absente motivate, este considerata perioada de activitate prestata.
In concluzie, zilele in care salariatul se afla in absente motivate nu reprezinta motiv pentru suspendarea contractului de munca, CIM nesuferind nicio modificare, derulandu-se in mod corespunzator. Asadar, apreciem ca respectivelele zile sunt zile libere platite, acestea fiind zile „de activitate prestata, ca atare sunt considerate a fi platite in luna in care se acorda si nu afecteaza vechimea in munca sau stagiul de cotizare, legea asimiland aceste zile activitatii prestate (fiind considerata prezenta la munca).
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.