de Cristian Tanase 26 Mai. 2021 2167 |
"Conform prevederilor art. 213-214 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, primarii au dreptul la 25 zile de concediu de odihna perioada in care atributiile acestuia sunt delegate viceprimarului. Viceprimarul este indreptatit sa beneficieze, pentru perioada cat exercita atributiile primarului, de o indemnizatie egala cu cea a primarului? Aceasta situatie ar putea fi reglementata de art.163 din OUG nr. 57/2019."
Raspunsul specialistului:
Dupa cum cunoasteti si ati mentionat, efectuarea concediului de odihna nu reprezinta nici vacantarea functiei, nici motiv de suspendare a functiei de primar si nici situatie de imposibilitate a exercitarii atributiilor de catre primar, intrucat concediul de odihna este un drept reglementat de lege in favoarea primarului.
Astfel, in respectiva perioada primarul aflat in concediu de odihna este in continuare titularului postului, mandatul acestuia nefiind intrerupt si producand efecte juridice, fara vacantarea postului, suspendarea functiei sau imposibilitatea indeplinirii atributiilor.
In asemenea situatie, apreciem ca raportat la informatiile furnizate, pe perioada efectuarii concediului de odihna de catre titularul postului viceprimarul indeplineste respectivele atributii in virtutea cmpetentelor conferite de lege.
In opinia noastra, pe perioada concediului de odihna devin incidente dispozitiile art. 157 din Codul administrativ, potrivit carora primarul poate delega, prin dispozitie, atributiile ce ii sunt conferite de lege si alte acte normative viceprimarului, secretarului general al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, conducatorilor compartimentelor functionale sau personalului din aparatul de specialitate, administratorului public, precum si conducatorilor institutiilor si serviciilor publice de interes local, in functie de competentele ce le revin in domeniile respective.
Pe perioada delegarii atributiilor in conditiile sus-mentionate, respectiv pe perioada efectuarii concediului de odihna, apreciem ca respectivele persoane isi pastreaza functia si drepturile salariale, nefiind indreptatite la plata drepturilor salariale aferente functiei de primar.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.