de Ana Tudor 17 Mar. 2015 2431 1 |
Guvernul si-a asumat raspunderea de a transmite Parlamentului proiectul noului Cod Fiscal si cel al Codului de Procedura Fiscala pana la data de 25 martie, astfel incat sa intre in dezbatere in regim de urgenta imediat dupa Paste.
Principalele modificari privind taxele si impozitele locale, conform Noului Cod Fiscal:
- valorile impozabile, impozitele si taxele locale stabilite in sume fixe, precum si amenzile se indexeaza cu rata inflatiei pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale si alte taxe asimilate acestora, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul 2013.
- impozitele pentru locuinte prevede cresteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de cladiri, in functie de decizia autoritatilor locale.
- impozitul pe terenul intravilan si cel extravilan pentru 2016 a fost majorat prin cresterea valorilor la care este inmultita suprafata terenului, pentru stabilirea sumei de plata.
- sistemul de impozitare pentru proprietarii de terenuri aflate in intravilan a fost majorat prin inlocuirea actualelor valori fixe cu grile cu limita minima si maxima (limita maxima fiind dubla fata de actualele taxe)
- impozitele decise de primarii vor fi indexate cu 6,46%
- primariile pot dubla impozitul pe terenurile intravilane.
- impozitul pe masini pregatit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat prin cresterea sumelor fixe luate in calcul la stabilirea sumei finale de plata. Noul proiect al Codului Fiscal prevede cresterea acestor sume de impozitare pentru toate tipurile de autovehicule.
- a fost extinsa lista produselor cu TVA de 9% care includea doar paine, carne, peste, legume si fructe. Au fost adaugate produse precum lapte, oua, animale si pasari vii.
- a fost introdusa cota de TVA de 9% pentru accesul la evenimentele sportive, sportul fiind un fenomen social si economic cu grad inalt de interes pentru populatie.
- a fost majorata taxa pentru divort: cuplurile care divorteaza pe cale administrativa, la primarie, vor plati o taxa fixa mai mare de anul viitor. Taxa de divort va fi majorata, in functie de decizia autoritatilor locale cu pana la 50%, fata de doar 20% in prezent.
Premierul Victor Ponta sustine ca va lua in calcul angajarea raspunderii Guvernului, in caqzul in care va constata ca PNL va bloca adoptarea celor doua acte pe motive procedurale.
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.