Senatorii au decis modalitatea prin care vor fi organizate alegerile locale in 2015

de Ana Tudor 01 Apr. 2015 3086

Senatorii au decis modalitatea prin care vor fi organizate alegerile locale in 2015
Propunerea legislativa pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali a fost avizata favorabil marti de senatori.


Senatorii au decis ca primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al Capitalei vor fi alesi din 2015 pe circumscriptii electorale prin scrutin uninominal. Presedintii si vicepresedintii de CJ, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre Consiliile judetene, respectiv Consiliile locale, conform proiectului.

Prevederile actului normativ referitoare la Consiliile locale si la primari, precum si cele privitoare la circumscriptiile electorale comunale, orasenesti, municipale si de sector al municipiului Bucuresti se aplica in mod corespunzator si Consiliului General al Municipiului Bucuresti si primarului general al Capitalei, precum si circumscriptiei electorale si municipiului Bucuresti, daca nu se dispune altfel.

Comisia de cod electoral a analizat mai multe amendamente depuse atat de parlamentari, cat si de primari, presedinti de CJ, structuri asociative, ONG-uri, in final rezultand "un proiect de lege complex, un proiect nou si care are cateva modificari importante".

"In primul rand, mentinem alegerea primarului printr-un singur tur, in al doilea rand presedintele Consiliului Judetean se alege prin vot indirect, de catre consilierii judeteni. Mentionez, consilierii locali si consilierii judeteni se aleg prin vot direct, ca si primarul, intr-un singur tur. Partidele si candidatii independenti urmeaza sa depuna liste de sustinatori pentru fiecare lista de candidati, atat pentru consilieri locali, cat si Consiliul Judetean. Un lucru extrem de important, pe care il prevede legea, este introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si pentru evitarea votului multiplu - o problema care a creat atatea discutii, dezbateri de-a lungul anilor. De asemenea, sunt o serie intreaga de prevederi noi, care reglementeaza lucruri ce de-a lungul timpului au necesitat interventii la nivelul Biroului Electoral Central, sesizate de Autoritatea Electorala Permanenta", a declarat senatorul PNL, Victor Paul Dobre.

Acesta sustine ca proiectul de lege cuprinde prevederi clare referitoare si la prezenta si modul de vot in sectiile de votare.

Directorul STS, Marcel Opris, a vorbit despre cadrul general cu privire la un sistem informatic de prevenire si combatere a votului multiplu, care se bazeaza pe scanarea cartii de identitate, identificarea CNP-ului si introducerea acestuia intr-un sistem care impiedica un alegator sa voteze de mai multe ori. Acest cadru, care a fost prezentat de seful STS pe 10 martie in cadrul Comisiei de cod electoral, este sustinut de AEP.

"Daca se doreste asa ceva si inteleg ca se doreste, lucrul acesta sa se intample cat mai repede. As vrea sa garantez ca tehnic nu este o problema. Tehnic, in acest moment, Romania este suficient de dezvoltata ca sa putem stabili comunicatii electronice aproape peste tot, iar acolo unde nu sunt posibile avem instrumentele alternative tot electronice. (...) De la momentul in care noi am propus un astfel de sistem, s-au intamplat foarte multe lucruri. Ceea ce va pot garanta este ca, impreuna cu AEP, vom construi sisteme fiabile, aplicabile. Pe de alta parte, vreau sa va spun ca tot personalul pe care il conduc este angrenat si doreste sa participe la un asemenea proiect", a subliniat seful STS. Raportul final in acest sens va apartine Comisiei parlamentare speciale de cod electoral.


Autor: Ana Tudor
teeest



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016