de Ioana Stoica 21 Mai. 2024 265 |
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) marcheaza luna mai, desemnata ca luna a promovarii economiei sociale, prin organizarea de evenimente si actiuni de constientizare a importantei dezvoltarii economiei sociale. Aceasta initiativa anuala ofera cadru propice pentru a spori informarea publicului larg si a sustine entitatile economiei sociale prin seminarii, ateliere si evenimente dedicate.
"Promovarea economiei sociale este esentiala pentru a asigura o dezvoltare economica echitabila si durabila. Aceasta nu doar ca ofera oportunitati de angajare, dar contribuie si la coeziunea sociala si la reducerea disparitatilor economice. Evenimentele vin sa promoveze procesul de atestare si certificare ca entitati de economie sociala, dar si sa faciliteze dialogul la nivel local pentru identificarea celor mai bune masuri care ar putea fi puse in practica astfel incat acest domeniu sa se dezvolte”, a declarat presedintele ANOFM, Florin Cotosman.
ANOFM colaboreaza cu partenerii din sectorul public si privat pentru a promova integrarea sociala si economica, in conformitate cu Legea nr. 219/2015 privind economia sociala, act normativ reglementeaza masurile de promovare si de sprijinire a economiei sociale, precum si conditiile de atestare de catre autoritatile publice, a intreprinderilor sociale si a intreprinderilor sociale de insertie.
Economia sociala are ca obiective consolidarea coeziunii economice si sociale, ocuparea fortei de munca si dezvoltarea serviciilor sociale. Pentru indeplinirea acestor obiective, entitatile economiei sociale desfasoara, in principal, urmatoarele activitati de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii si/sau executia de lucrari care contribuie la bunastarea comunitatii sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activitati care pot genera sau asigura locuri de munca pentru incadrarea persoanelor apartinand grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare profesionala dedicate persoanelor din grupul vulnerabil; dezvoltarea serviciilor sociale pentru cresterea capacitatii de insertie pe piata muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
Intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie beneficiaza de gratuitate pentru emiterea atestatului sau/si a marcii sociale, precum si inregistrarea in Registrul unic de evidenta a intreprinderilor sociale (RUEIS). Serviciile de atestare si de certificare sunt oferite de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca prin agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv Agentia Municipala Bucuresti. Compartimentele de economie sociala din cadrul agentiilor teritoriale informeaza si acorda sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a intreprinderilor sociale/ intreprinderilor sociale de insertie, precum si pentru desfasurarea activitatii acestora in raport cu drepturile si obligatiile acestora in calitate de intreprinderi sociale/intreprinderi sociale de insertie.
Procesul de atestare si certificare a debutat in anul 2016, iar pana la finele lunii martie 2024 au fost acordate 2.917 de atestate ca intreprindere sociala (IS) si 225 de certificate de intreprindere sociala de insertie (ISI)/marca sociala.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.