de Ioana Stoica 09 Nov. 2015 3721 |
Reevaluarea bunurilor din patrimoniul cultural national este reglementata de OMFP nr.3471/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale aflate in patrimoniul institutiilor publice.
Analizand legislatia in vigoare, apreciem ca evaluatorii autorizati sunt cei care vor reevalua bunurile din patrimoniul cultural national, cu exceptia acelora care nu pot fi reevaluate potrivit standardelor internationale de evaluare.
In conformitate cu legislatia nationala, rezultatele reevaluarii vor fi inregistrate in contabilitate pana la sfarsitul anului.
Bunurile din patrimoniul cultural national sunt bunurile definite astfel la art. 3 din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, cu modificarile si completarile ulterioare.
Patrimoniul bibliotecilor este alcatuit din documentele prevazute la art. 39 din Legea bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentele aflate in colectiile bibliotecilor, care au statut de bunuri culturale comune sau care au fost clasate in categoria bunurilor culturale ce fac parte din patrimoniul cultural national mobil, nu sunt active fixe. Acestea sunt evidentiate, gestionate si inventariate in conditiile legii si nu se reevalueaza.
Bunurile prevazute anterior se evidentiaza in contabilitate ca materiale de natura obiectelor de inventar aflate in depozit sau in folosinta, dupa caz.
Pentru organizarea contabilitatii analitice a cartilor se poate utiliza metoda global-valorica, asa cum este prevazut la pct. 18 din Normele metodologice de intocmire si utilizare a registrelor si formularelor comune pe economie privind activitatea financiara si contabila, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile, cu modificarile ulterioare.
Activele fixe corporale de natura constructiilor si terenurilor aflate in patrimoniul institutiilor publice vor fi reevaluate incepand cu data de 1 ianuarie 2008 cel putin o data la 3 ani de o comisie numita de conducatorul institutiei publice sau de evaluatori autorizati conform reglementarilor legale in vigoare, rezultatele reevaluarii urmand a fi inregistrate in contabilitate pana la finele anului in care s-a efectuat reevaluarea.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.