de Cristian Tanase 03 Ian. 2020 751 |
Institutia publica are obligatia sau doar dreptul realizarii veniturilor (calcularii, facturarii si urmaririi spre incasare) din dobanzi legale cf. OG 13/2011, in cazul in care nu exista contract intre parti sau dobanzi conform contract, in cazul in care acesta exista, pentru neincasarea in termen a sumelor datorate de terti?
In cuprinsul Legii nr. 72/2013 si al OG nr. 13/2011 se face referire la dreptul autoritatii contractante de a percepe dobanzi si penalitati in situatia neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoae de catre celalata parte contractanta a obligatiilor asumate. Insa, fiind vorba despre bani/fonduri publice, acest drept al autoritatii contractante se transforma si in obligatia corelativa, interesul public fiind cel care primeaza in relatiile dintre autoritatile contractante si ceilalti profesionisti.
Prin urmare, in cuprinsul contractelor incheiate de catre autoritatea contractanta, apreciem absolut necesar sa fie inserate clauze care sa stipuleze in favoarea sa dreptul de a percepe dobanzi si penalitati pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor asumate de catre celalata parte prin respectivul contract.
In situatia in care partile nu au incheiat un contract pentru o anumita nevoie, apreciem ca oricum autoritatea contractanta are obligatia de a incheia un angajament legal prin care se angajeaza cheltuielile publice aferente respectivei nevoi chiar daca aceasta imbraca doar forma unei comenzi, sau a altui tip de document. Si in aceasta situatie, autoritatea contractanta are obligatia de a urmari modul de indeplinire a obligatiilor de catre celalalta parte a obligatiilor si sa solicite dobanzi si penalitati.
Prin urmare, autoritatea are in primul rand obligatia de a urmari interesul public in sensul obtinerii si solutionarii corespunzatoare a nevoii identificate pentru care a incheiat un contract sau a transmis o comanda. Corelativ acestei obligatii este stabilit si dreptul autoritatii contractante de a percepe dobanzi si penalitati. Pe cale de consecinta, obligatia si dreptul autoritatii contractante sub acest aspect se subsumeaza interesului public si trebuie indeplinite intocmai de autoritatile publice.
Raspuns oferit de PortalInstitutiiPublice.ro
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.