de Cristian Tanase 02 Dec. 2021 969 |
"Un salariat este angajat la o primarie ca muncitor necalificat, dar i se impun atributii de muncitor calificat (montaj gresie, parchet, mici constructii); atributii ce revin unui lucrator calificat. In urma unei discutii a solicitat: fie prestarea de atributii specifice unui muncitor necalificat, fie majorarea salariului. Superiorii doresc sa desfasoare in continuare munca calificata, dar spun ca nu pot sa-i majoreze salariul. Ce solutii ar putea invoca conducatorului institutiei publice pentru majorarea salariului? Schimbarea functiei ar fi solutie? Sau ce posibilitate legala exista pentru majorarea salariului?"
Raspunsul specialistilor:
In domeniul bugetar, sistemul de salarizare este strict reglementat prin Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul administratiei publice locale, nu sunt prevazute in lege grile de salarizare si nici coeficienti de ierarhizare, iar salariile se stabilesc prin hotarare a consiliului local, judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in urma consultarii organizatiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor (art.11 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017).
Angajarea, promovarea, avansarea in gradatie a personalului mentionat mai sus se fac cu respectarea prevederilor legii salarizarii, precum si a celorlalte reglementari specifice functionarilor publici si personalului contractual (art.11 alin. (5) din Legea-cadru nr. 153/2017).
Cu titlu general, avand in vedere prevederile din Legea-cadru nr. 153/2017, apreciem ca modificarea (cresterea) salariului de baza se poate face prin promovare si avansare in gradatie sau incadrarea pe o alta functie pentru care exista stabilit un salariu de baza mai mare (in conditiile in care persoana respectiva are competentele necesare pentru a ocupa respectiva functie).
In cazul prezentat, apreciem ca nu pot fi solicitate salariatului necalificat realizarea de activitati/lucrari pentru care este nevoie de calificare si care nu se regasesc probabil nici in fisa postului.
O solutie ar putea fi si parcurgerea de catre salariat a unui program de calificare profesionala, obtinerea certificatului de calificare si promovarea pe o pozitie de muncitor calificat.
Un raspuns valabil la data de 30.11.2021, oferit de specialistii de la Rentrop si Straton, prin PortalCodulMuncii >>>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.