Aplicarea OUG 42/2023 pentru personalul de ingrijire din institutiile de asistenta sociala

de Ioana Stoica 18 Sep. 2023 1639

Aplicarea OUG 42/2023 pentru personalul de ingrijire din institutiile de asistenta sociala
"Avand in vedere prevederile art.II din OUG 42/2023, prin care se acord personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar salarizat potrivit Anexei II la Legea nr. 153/2017, o singura indemnizatie lunar, va rugam sa va exprimati un punct de vedere asupra aplicabilitatii prevederilor legale aratate mai sus si categoriilor de personal cuprinse in Anexa II, Cap.I, pct.3.3. Personal de ingrijire si asistenti din institutiile de asistenta sociala, respectiv infirmier, infirmier debutant, ingrijitoare, spalatoreasa, in sensul incadrarii acestor categorii de personal in cea de personal auxiliar sanitar si acordarea drepturilor prevazute la art. 3^3 din Legea 153/2017, Anexa II.


Adresam aceasta intrebare, avand in vedere ca potrivit Anexei II, Cap.I, pct.2, lit.c- Salarii de baza pentru personalul auxiliar sanitar, aceleasi categorii de personal, respectiv infirmier, infirmier debutant, ingrijitoare, spalatoreasa, sunt incluse in categoria personalului auxiliar sanitar, pe cand aceleasi categorii de personal care si desfoara activitatea in unitati de asistenta sociala sunt incluse in categoria - personal de ingrijire si asistenta."

 

Raspunsul specialistului: 

 

Anexa II, Cap.I, pct. 3 reglementeaza salarizarea pentru “Institutii si unitati de asistenta sociala/servicii sociale cu sau fara cazare”, iar la  pct.3.3. se regasesc salariile pentru personalul de ingrijire si asistenti din institutiile de asistenta sociala, respectiv infirmiera, infirmiera debutanta, supraveghetor de noapte, supraveghetor de noapte debutant, ingrijitoare, spalatoreasa, bucatar.

 

Anexa II, Cap.I, pct.2, reglementeaza salarizarea pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din unitati sanitare si unitati de asistenta medico-sociala iar lit.c) reglementeaza salarizarea pentru personalul auxiliar sanitar din : c1) unitati clinice-infirmiera, agent DDD, infirmiera, agent DDD debutant, brancardier, baies, namolar, spalatoreasa, ingrijitoare,sofer autosanitara ; c 2) anatomia patologica si medicina legala-  brancardier, baies, namolar, spalatoreasa, ingrijitoare ; c3) servicii de ambulanta, compartimente de primire urgente UPU-SMURD, UPU, CPU, sectii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatala - brancardier, baies, namolar, spalatoreasa, ingrijitoare, sofer autosanitara si ambulantier.

 

Avand in vedere prevederile art.3^1 din legea 153/2017 care reglementeaza ca incepand cu luna august 2023, beneficiari ai idemnizatiei lunare vor fi categoriile personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar salarizat potrivit  anexei, rezulta in mod concret , clar si fara echivoc faptul ca personalul prevazut la Anexa II, Cap.I, pct. 3.3 incadrat de legiuitor ca fiind personal de ingrijire si asistenti din institutiile de asistenta sociala, nu beneficiaza de aceasta indemnizatie.


Incadrarea si  diferentierea intre cele doua categorii de personal a fost realizata de legiuitor la data elaborarii Legii 153/2017, considerand ca acestia desfasoara activitati in mod diferit.Mai mult decat atat, categoriile  personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar beneficiare ale indemnizatiei lunare sunt enumerate la art. 3^1 din OG 42/2023.

 

Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si administratia publica. 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016