de Ioana Stoica 29 Ian. 2024 487 |
"Este legal ca un salariat angajat in institutie in functia de recuziter, sa fie remunerat in conformitate cu Legea 8/1996, ca artist instrumentist - colaborator pentru spectacolul organizat de filarmonica? Dar secretarul muzical care este angajatul filarmonicii si asigura prezentarea pentru spectacolul organizat de institutie?" Raspunsul specialistilor:
Drepturile de autor sunt drepturi intelectuale pe care autorii le detin asupra creatiilor lor, activitatea intrand sub imperiul Legii 8/1996, modificata si completata ulterior. Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, fotogramele peliculelor cinematografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.
Totodata, conform art. 17 din legea precitata prin inchiriere se intelege punerea la dispozitie spre utilizare, pentru un timp limitat si pentru un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere. Pe de alta parte, prin imprumut se intelege punerea la dispozitie spre utilizare, pentru un timp limitat si fara un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere prin intermediul unei institutii care permite accesul publicului in acest scop.
Dispozitiile Legii nr.8/1996, privind inchirierea si imprumutul nu se aplica:
a) constructiilor rezultate din proiecte arhitecturale;
b) originalelor sau copiilor operelor de design ori de arta aplicata, utilizate pentru realizarea produselor de consum;
c) originalelor sau copiilor operelor, realizate in scopul comunicarii publice ori pentru a caror utilizare exista un contract;
d) lucrarilor de referinta pentru consultare imediata sau pentru imprumut intre institutii;
e) operelor create de autor in cadrul contractului individual de munca, daca acestea sunt utilizate de catre cel care a angajat autorul, in cadrul activitatii obisnuite.
Astfel, important sa se analizeze in ce masura activitatea desfasurata de catre recuziter si, dupa caz, secretarul muzical ca artist instrumentist in cadrul filamornicii si, respectiv prezentator, ar putea fi considerata activitate de creatie desfasurata in mod obisnuit, in temeiul CIM incheiat, devenind incidente prevederile art. 19 din Legea nr.8/1996.
Conform cod COR 432105, recuziterul face parte din grupa de baza 4321 functionari in evidenta stocurilor avand ca scop principal mentinerea inregistrarilor bunurilor produse si ale materialelor de productie primite, cantarite, emise, expediate sau puse in stoc.
In ceea ce priveste ocupatia de prezentator, apreciem ca aceasta ar putea fi incadrata in cadrul celor clasificate in Grupa de baza 3435 - Alti specialisti asimilati din domeniul artistic si cultural, grupa de baza care cuprinde ocupatiile auxiliare artistice si culturale care nu sunt clasificate in alta parte in grupa minora 343 - Alti specialisti in domeniul artistic, cultural si culinar. De exemplu, cei care ajuta regizorii si actorii cu punerea in scena a productiilor de teatru, film, televiziune sau comerciale sunt clasificati aici. Insa acest cod COR este specific prezentatorului TV.
Secretarul muzical cod COR 265212, face parte din Grupa de baza 2652 - Muzicieni, cantareti si compozitori care se ocupa cu scrierea, organizarea si interpretarea compozitiilor muzicale, grupa din care face parte si cod COR 265219 - Artist instrumentist.
Prin urmare, apreciem ca de principiu, activitatile desfasurate in temeiul unui contract de drepturi de autor de catre persoanele angajate cu CIM in cadrul aceleiasi institutii nu se exclud, putand insa fi cumulate in conditiile legii, respectiv doar daca acestea nu sunt similare si ar putea fi considerate ca fiind executate ca activitate obisnuita in cadrul activitatilor aferente functiei pe care persoanele respective sunt incadrate cu CIM.
Din informatiile furnizate intelegem ca recuziterul desfasoara si activitati artistice, ceea ce de principiu, ar fi diferit si apreciem ca s-ar putea cumula, iar secretarul muzical desfasoara activitate de prezentator al spectacolelor filarmonicii, activitate conexa activitatii de creatie, cele doua activitati desfasurate fiind sensibil apropiate (activitatea de secretar muzical presupunand si activitatea de organizare a creatiilor muzicale).
Prin urmare, apreciem necesara realizarea unei analize amanuntite a atributiilor stabilite in fisa postului pentru cei doi salariati mentionati, urmand ca in functie de acestea sa se determine in ce masura activitatea aferenta functiilor de creatie este complet diferita si poate fi remunerata in conditiile Legii nr.8/1996 sau este exclusa, conform art. 19 din Legea nr.8/1996.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.