OUG nr. 19/2024 - vor beneficia de MAJORARI asistentii medicali?

de Ioana Stoica 22 Mar. 2024 1015

OUG nr. 19/2024 - vor beneficia de MAJORARI asistentii medicali?
"Avand in vedere OUG 19/07 martie 2024 privind unele masuri referitoare la salarizarea personalului din sanatate, asistenta sociala si alte sectoare de activitate bugetara, va rugam sa ne precizati daca si asistentii medicali de la cabinetele scolare si asistentii medicali comunitari angajati ai primariei beneficiaza de aceste majorari." Raspunsul specialistilor:


Din ianuarie 2024, asistentii din scoli si gradinite sunt preluati de autoritatile locale, potrivit Legii invatamantului preuniversitar 198/2023. Inspectoratele scolare centralizeaza situatia personalului medical din unitatile de invatamant, conform procedurii publicate in Monitorul Oficial care reglementeaza modalitatea de predare-preluare a personalului medical de specialitate din unitatile de invatamant preuniversitar de stat in structura de personal medico-sanitar angajat de autoritatile administratiei publice locale.

 

Greseala pe care o fac toti angajatorii legat de hartuirea morala! Prevederea-capcana din Legea nr. 167/2020! Amenda e sigura! Parcurgeti fara intarziere ghidul “Hartuirea si discriminarea la locul de munca. Legislatie explicata si studii de caz”, detalii AICI >>> 

 

Legea invatamantului preuniversitar 198/2023 prevede urmatoarele:

Articolul 82 – „(7) Personalul medical de specialitate din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv cel din unitatile de invatamant special de stat si cel din cresele publice, este angajat de autoritatile administratiei publice locale, cu avizul Ministerului Sanatatii, si salarizat conform Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

(8) Finantarea cabinetelor medicale din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv a celor din unitatile de invatamant special de stat si din cresele publice, in ceea ce priveste cheltuielile de personal, se asigura conform prevederilor art. 3 si 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale, aprobata prin Legea nr. 174/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Finantarea poate fi suplimentata din fonduri externe nerambursabile, donatii sau sponsorizari, conform legii.”

 

Articolul 248 – „(24) Personalul medical de specialitate din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv din unitatile de invatamant special de stat si cel din cresele publice arondate unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, este preluat in structura de personal medical, angajat de autoritatile administratiei publice locale incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in baza protocolului de predare-preluare aprobat prin ordin comun al ministrului educatiei, al ministrului sanatatii si al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, pentru personalul medical de specialitate finantat de catre Ministerul Educatiei pana la data de 31 decembrie 2023.

 

(24^1) Finantarea cabinetelor medicale din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, inclusiv din unitatile de invatamant special si a celor din cresele publice arondate unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, in ceea ce priveste cheltuielile de personal, se asigura conform prevederilor art. 3 si 21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratiei publice locale, aprobata prin Legea nr. 174/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2024.”

 

Asadar, asistentii medicali comunitari angajati in Primarii sunt salarizati conform Anexei II, Familia ocupationala de functii bugetare “ Sanatate si asistenta sociala”, cap 1, pct 3, subpunctul 3.2. , iar asistentii medicali de la cabinetele scolare,au fost preluati in structura de personal medical, angajat de autoritatile administratiei publice locale incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

Astfel, avand in vedere prevederile OUG 19/07 martie 2024

Art. I. — (1) Incepand cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza ale personalului care ocupa functiile din sistemul sanitar din anexa nr. II la Legea cadru 153/2017 se stabilesc si se acorda esalonat, conform anexei nr. 1 la prezenta ordonanta de urgenta.

(2) Incepand cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza ale personalului care ocupa functii din domeniul asistentei sociale din anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 se stabilesc si se acorda esalonat, in doua transe, conform anexei nr. 2 la prezenta ordonanta de urgenta.

 

(3) Incepand cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, nivelul de salarizare pentru personalul din unitatile clinice, prevazut in anexa nr. 1 la prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si personalului de specialitate medico-sanitar si auxiliar-sanitar din directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

 

(4) Incepand cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, prin derogare de la dispozitiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza pentru personalul din unitatile sanitare publice, altul decat cel prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sanatatii se majoreaza cu 20% fata de nivelul salariului de baza aferent lunii decembrie 2023 si se acorda in 2 transe egale, incepand cu luna martie a anului 2024, respectiv luna iunie a anului 2024.

 

(6) Incepand cu drepturile salariale aferente lunii martie a anului 2024, prin derogare de la dispozitiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza pentru personalul din unitatile si centrele de asistenta sociala cu sau fara personalitate juridica, altul decat cel prevazut in anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se majoreaza cu 20% fata de nivelul salariului de baza aferent lunii decembrie a anului 2023 si se acorda in 2 transe egale, incepand cu luna martie a anului 2024, respectiv iunie a anului 2024.

 

In concluzie, opinam ca si categoriile asistentilor medicali de la cabinetele scolare si asistentii medicali comunitari angajati ai primariei beneficiaza de aceste majorari, conform dispozitiilor ordonantei de urgenta sus-mentionate.

 

Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica. 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit