de Cristian Tanase 01 Oct. 2020 1562 |
Curtea de Conturi a Romaniei a finalizat misiunea de audit al performantei privind utilizarea resurselor Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru perioada 2011 a€“ 2019.
Astfel, a transmis recent un comuncat in care atrage atentia ca ponderea platilor din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru acoperirea cresterilor salariale in unitatile sanitare, in total plati pentru "Sanatate", a urcat de la circa 1%, in anul 2016, la 24,44%, in 2019, aceste influente salariale fiind suportate din contributiile legale de asigurari de sanatate, denaturand astfel destinatia legala a acestora.
In cadrul actiunii, echipa de audit a analizat modul de gestionare al FNUASS, respectiv de recuperare a creantelor acestuia, informeaza Agerpres. Potrivit raportului, sistemul de sanatate din Romania va ramane subfinantat, in conditiile in care vom continua sa avem mai multi beneficiari ai serviciilor de sanatate decat platitori. Astfel, la sfarsitul anului 2019, la sistemul public de asigurari sociale de sanatate contribuiau doar 6,74 milioane de romani, in timp ce peste 12 milioane erau asigurati, dar scutiti de la plata CASS.
De asemenea, in acelasi raport arata situatia fragmentata a retelei spitalelor din Romania in ceea ce priveste dotarea cu echipamente medicale, capacitatea de rezolvare a cazurilor complexe si distributia geografica a acestor unitati. Potrivit raportului citat de sursa amintita, raspunsul medical ramane centrat pe spitale, neexistand nicio actiune clara de a rationaliza structura spitaliceasca si de a trece de la serviciile de ingrijire medicala cu internare la serviciile de ingrijire medicala ambulatorii si primare.
Totodata, tipurile de servicii furnizate in spitalele mici se limiteaza in general la tratarea pacientilor cu diagnostice necomplicate, cum ar fi infectiile usoare ale cailor respiratorii superioare, pentru care se efectueaza numai o gama redusa de proceduri medicale, sustine Curtea de Conturi, iar accesul la serviciile de sanatate este impiedicat si de lipsa de cadre medicale. Numarul de medici si de asistenti medicali pe cap de locuitor este foarte scazut in comparatie cu media UE.
De asemenea, furnizarea echipamentului medical necesar este inca departe de standardele din tarile europene avansate si, deseori, distributia teritoriala si utilizarea echipamentelor medicale in unitatile de stat nu sunt cunoscute, precizeaza aceeasi sursa.
"Serviciile de sanatate utilizate de alte grupuri (cum ar fi copiii si studentii sub 26 de ani, femeile insarcinate, persoanele cu dizabilitati si bolnavii cronici) sunt finantate din contributiile de asigurari sociale de sanatate ale populatiei active. Desi exista o serie de scutiri de la plata contributiilor care opereaza in sistem pentru unele grupuri vulnerabile (cum ar fi somerii, pensionarii si persoanele care beneficiaza de prestatii sociale) pentru care statul plateste din buget, in numele acestora, catre CNAS o contributie de asigurari sociale de sanatate, pentru a garanta acoperirea serviciilor lor de sanatate, la nivelul CNAS, aceasta contributie nu este dimensionata proportional cu numarul beneficiarilor", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.
Valoarea datoriilor aferente prestatiilor medicale acordate persoanelor asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate pe teritoriul altor state membre UE, a avut o crestere semnificativa, ea ajungand de la 86 milioane de euro in anul 2011 la 177 milioane de euro in 2019, ceea ce reprezinta o dublare a datoriilor Romaniei in acest context.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.