de Mara Dobrin 26 Apr. 2017 2294 |
UPDATE: Functionatii publici nu vor beneficia de sporul pentru risc si solicitare neuropsihica de 50%, avand in vedere ca acesta fost eliminat, conform unei decizii a Camerei Deputatilor. Functionarii ar fi putut beneficia de sporul pentru risc si suprasolicitare neurospihica de 50%, aplicat la salariul de baza.
Adoptarea unei astfel de masuri ar fi discriminatorie fata de alte categorii profesionale din institutiile publice, au argumentat parlamentarii.
Camera Deputatilor a decis eliminarea sporului pentru "pentru compensarea activitatii specifice, personalul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neurospihica de 50%, aplicat la salariul de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza".
Judecatorii de la Curtea Constitutionala au atras atentia ca aceasta prevedere este neconstitutionala si incalca art. 16 alin. (1) si 138 alin. (5) din Constitutia Romaniei.
Guvernul Ciolos sesizase CCR in noiembrie 2016, iar curtea a decis ca sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica poate fi acordat functionarilor publici, dar fara a fi inclus in salariul de baza.
"Pentru compensarea activitatii specifice, personalul ANFP beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat la salariul de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza”, modificarea initiala a legii 188/1999.
„O atare solutie legislativa nu poate fi acceptata din perspectiva reglementarii de drept comun aplicabila tuturor persoanelor angajate intr-un raport de munca, respectiv art.160 din Codul muncii, potrivit caruia salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Asadar, in acceptiunea deciziei Curtii, sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica poate fi acordat personalului ANFP, dar fara ca sporul astfel stabilit sa constituie baza de calcul pentru determinarea salariului de baza”, conform judecatoril CCR.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.