de Ana Tudor 02 Mar. 2015 4195 |
Daca lucrati intr-o institutie publica, stiti cu siguranta ca nu exista un domeniu cu mai multe incertitudini ca securitatea si sanatatea in sectorul bugetar, atat pe linie de legislatia muncii, cat si pe linie fiscal-contabila.
Ce trebuie sa stiti obligatoriu despre sanatatea si securitatea in munca, pentru a evita orice amenda:
a) Examinarea medicala obligatorie, pentru fiecare angajat - obligatorie atat la angajare, cat si periodic, cu scopul de a constata daa este apt sau nu pentru prestarea muncii prevazute in contract, conform art. 27 alin. (1) din Codul muncii.
Atentie! Lipsa certificatului de examinare medicala are implicatii penale in cazul unui accident de munca sau al unei imbolnaviri profesionale. Mai trebuie sa stiti ca examenul medical va fi organizat si platit de institutia publica, cheltuielile fiind deductibile si exonerate de la plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit.
b) Cheltuieli cu abonamentele de sanatate ale angajatilor - Unii angajatori ofera angajatilor astfel de abonamente la clinici private. Dar cheltuielile cu aceste abonamente sunt deductibile doar pentru serviciile de medicina muncii. In cazul in care, pe langa serviciile de medicina muncii sunt incluse in abonament si alte tipuri de investigatii, aceste cheltuieli sunt considerate avantaje de natura salariala pentru angajati si trebuie impozitate.
Atentie! Linia dintre serviciile de medicina muncii si cele de medicina generala este foarte fina si angajatorii sunt tentati sa includa in abonamente cat mai multe consultatii sub umbrela serviciilor de medicina a muncii, deoarece astfel economisesc sume cu contributiile sociale si cu impozitul pe profit.
c) Cheltuieli cu asigurarile de sanatate - deductibile pentru angajator in limita a 250 de euro/an/angajat, dar sunt considerate beneficii de natura salariala pentru angajati si, ca urmare, sunt impozitate.
Linia de demarcatie dintre serviciile de medicina muncii si consultatiile generale este extrem de fina, iar tentatia de a include cat mai multe consultatii sub umbrela medicinei muncii este foarte mare.
Spre exemplu, in cazul unui angajat care lucreaza foarte mult timp la calculator, consultatia oftalmologica este inclusa in categoria serviciilor de medicina a muncii, la fel si tratarea durerilor de spate. Insa o gripa sau o toxiinfectie alimentara nu fac parte din acest pachet deductibil fiscal.
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.