de Ioana Stoica 20 Mar. 2025 158 |
Vesti bune pentru romanii din mediul rural, in contextul in care incepe procesul de selectie pentru cel mai amplu program social din comunitatile rurale: 2.000 de localitati vor avea servicii integrate pentru asistenta medicala, sociala si consiliere scolara.
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale a lansat procesul de selectie pentru 2.000 de comune care vor beneficia de finantare in cadrul proiectului „Furnizare de servicii integrate in comunitatile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de baza eficiente si de calitate”. Programul - derulat in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS) - urmareste cresterea incluziunii sociale si reducerea saraciei. In cele 2.000 de comunitati rurale vor functiona Echipe Comunitare Integrate (ECI) formate din specialisti in asistenta sociala, sanatate si educatie care vor gasi solutii personalizate pentru fiecare beneficiar in parte.
„Este un proiect venit in sprijinul celor mai vulnerabili dintre noi si pune omul pe primul loc. Ii indemn pe toti primarii comunelor din Romania sa acceseze acest program - cel mai mare program de asistenta sociala finantat din fonduri europene. Prin integrare, grija si incluziune putem construi comunitati mai puternice si mai solidare.", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Ce beneficii aduce proiectul?
- Formarea echipelor comunitare integrate (specialisti in sanatate, asistenta sociala si educatie) in 2.000 de comune;
- Oferirea de sprijin direct persoanelor vulnerabile: pachete alimentare, servicii de ingrijire la domiciliu, consiliere educationala si profesionala;
- Dotarea si amenajarea spatiilor destinate furnizarii serviciilor sociale;
- Asigurarea de echipamente si resurse pentru specialistii locali;
- Sustinere financiara pentru 200 de angajati SPAS care doresc sa urmeze studii superioare in domeniul asistentei sociale.
Cum pot comunele sa participe?
- Selectia se face in ordinea depunerii solicitarilor pana la semnarea a 2.000 de protocoale;
- UAT-urile interesate trebuie sa depuna o scrisoare de intentie si documentele necesare la AJPIS a fiecarui judet;
- Documentele se trimit electronic sau fizic, conform instructiunilor din procedura de selectie.
Perioada de implementare: ianuarie 2025 – decembrie 2029
Buget total: 815 milioane de euro, cofinantat de Uniunea Europeana prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027
Detalii si procedura de aplicare:
https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/anunturi/7583-anunt-selectie-uat-comune-14032025

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.