Ajutoare de stat: Comisia aproba harta ajutoarelor regionale pentru Romania aferente perioadei 2022-2027

de Ioana Stoica 21 Dec. 2021 670

Ajutoare de stat: Comisia aproba harta ajutoarelor regionale pentru Romania aferente perioadei 2022-2027
Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, harta pe baza careia in Romania se vor acorda ajutoare regionale in perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2027. Comisia Europeana a aprobat, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, harta pe baza careia in Romania se vor acorda ajutoare regionale in perioada 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2027, in cadrul Orientarilor revizuite privind ajutoarele de stat regionale ("OAR").


OAR revizuite, care au fost adoptate de Comisie la 19 aprilie 2021 si vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2022, permit statelor membre sa ajute regiunile europene cele mai defavorizate sa recupereze decalajele si sa reduca disparitatile in ceea ce priveste bunastarea economica, veniturile si somajul – obiective de coeziune care se afla in centrul politicilor Uniunii. Orientarile ofera, de asemenea, statelor membre mai multe posibilitati de sprijinire a regiunilor care se confrunta cu provocari structurale sau legate de tranzitie, cum ar fi depopularea, pentru a contribui pe deplin la tranzitia verde si la tranzitia digitala.

 

In acelasi timp, OAR revizuite mentin garantii solide, menite sa impiedice statele membre sa utilizeze banii publici pentru a declansa relocarea locurilor de munca dintr-un stat membru al UE in altul, ceea ce este esential pentru asigurarea unei concurente loiale pe piata unica.

 

Harta ajutoarelor regionale pentru Romania defineste regiunile din aceasta tara care sunt eligibile sa primeasca ajutor regional destinat investitiilor. Harta stabileste, de asemenea, intensitatile maxime ale ajutoarelor in regiunile eligibile. Intensitatea ajutorului este valoarea maxima a ajutorului de stat care poate fi acordat pentru fiecare beneficiar, exprimata ca procent din costurile de investitii eligibile.

 

In temeiul OAR revizuite, vor fi eligibile pentru a primi ajutoare regionale destinate investitiilor regiuni care acopera 89,34 % din populatia Romaniei:

 

  • sapte regiuni din Romania (Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Vest) se numara printre regiunile cele mai defavorizate din UE, cu un PIB pe cap de locuitor sub 75 % din media UE. Prin urmare, acestea sunt eligibile pentru a primi ajutor in temeiul derogarii de la articolul 107 alineatul (3) litera (a) din TFUE (asa-numitele zone „a”), cu intensitati maxime ale ajutorului pentru intreprinderile mari cuprinse intre 30 % si 60 %, in functie de PIB-ul pe cap de locuitor al zonei „a” respective. Aceasta include o crestere de 10 % pentru anumite parti ale regiunilor in cauza care au fost afectate de o pierdere relativ ridicata a populatiei in ultimul deceniu;

 

  • douazeci si opt de municipii, din patru parti diferite ale regiunii Ilfov care se invecineaza cu zona „a” Sud-Muntenia, sunt eligibile pentru a primi ajutor in temeiul derogarii de la articolul 107 alineatul (3) litera (c) din TFUE (asa-numitele zone „c” care nu sunt predefinite). Intensitatile maxime ale ajutoarelor pentru intreprinderile mari din aceste zone vor varia intre 35 % si 45 %, pentru a se asigura ca diferenta dintre intensitatile zonelor „c” si zonelor invecinate „a” nu depaseste 15 %.

 

In toate domeniile de mai sus, intensitatile maxime ale ajutoarelor pot fi majorate dupa cum urmeaza, pentru investitiile initiale cu costuri eligibile de pana la 50 de milioane EUR: cu 10 puncte procentuale pentru investitiile realizate de intreprinderile mijlocii si cu 20 de puncte procentuale pentru investitiile realizate de intreprinderile mici.

 

Odata ce va fi instituit, in contextul Regulamentului privind Fondul pentru o tranzitie justa, un viitor plan teritorial pentru o tranzitie justa, Romania are posibilitatea sa notifice Comisiei o modificare a hartii ajutoarelor regionale aprobate pentru a aplica o potentiala majorare a intensitatii maxime a ajutorului in viitoarele zone de tranzitie justa, conform dispozitiilor OAR revizuite privind zonele „a”.

 

Sursa: Europa.eu 

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016