de Cristian Tanase 09 Ian. 2024 343 |
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) desfasoara lucrari de inregistrare sistematica a proprietatilor in 2.307 unitati administrativ-teritoriale (UAT), pe o suprafata de peste 6,2 milioane de hectare. Lucrarile, realizate atat la nivelul intregii localitati (in 498 de UAT-uri), cat si pe sectoare cadastrale, sunt gratuite pentru cetateni si se desfasoara in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF). Finantarea este asigurata din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, dar si din bugetele primariilor.
In anul 2023, ANCPI, institutie publica in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), a finalizat cadastrarea integrala a 57 de comune.
Astfel, numarul total al UAT-urilor in care au fost finalizate lucrarile de inregistrare sistematica a proprietatilor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara a ajuns la 225. De asemenea, ANCPI a inscris in evidentele de cadastru si carte funciara imobilele din 24.933 de sectoare cadastrale. Suprafata totala a imobilelor inregistrate, gratuit pentru cetateni, este de 5.283.039 de hectare.
Dintre cele 225 de localitati in care au fost finalizate lucrarile de inregistrare sistematica a proprietatilor, sase au beneficiat de cofinantare (din veniturile proprii ale ANCPI si bugetul autoritatilor locale), iar 102 comune au fost cadastrate din fonduri europene, prin Proiectul major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”.
Totodata, din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subventiilor acordate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), au fost inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara 7,44 de milioane de hectare (78%).
PNCCF are ca scop inregistrarea, gratuita pentru cetateni, a tuturor imobilelor (terenuri si cladiri) din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene si din bugetul primariilor.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.