de Ioana Stoica 18 Iul. 2016 2151 |
Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca au scazut cu 1,6 puncte procentuale creantele administratiei publice in primul trimestru din 2016.
Desi sunt momentan date provizorii, BNR arata ca creantele administratiei publice au scazut cu 1,6 puncte procentuale, ajungand la 26,1% din PIB.
"Creantele financiare ale sectorului 'Administratii publice', exprimate ca pondere in produsul intern brut, au scazut la 26,1% fata de 27,7%. Detinerile de actiuni si alte participatii ale statului s-au micsorat cu 0,8 puncte procentuale, ajungand la nivelul de 10,9% din PIB. Depozitele administratiei publice s-au micsorat cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,4% din PIB, iar alte conturi de primit au scazut cu 0,2 puncte procentuale, ajungand la un nivel de 6,9% ca pondere in PIB", precizeaza BNR.
Angajamentele financiare ale Administratiei publice au scazut ca pondere in produsul intern brut, atingand un nivel de 44,7%, fata de 45,7%.
"Imprumuturile au scazut cu 0,3 puncte procentuale si reprezentau 9,0 la suta din PIB la finele trimestrului I 2016, evolutie datorata rambursarilor fata de terti. Datoriile comerciale au crescut cu 0,1 puncte procentuale, pana la 6,0 la suta din PIB. Titlurile de natura datoriei, in lei si valuta, au scazut cu 0,8 puncte procentuale ajungand la un nivel de 29,0 la suta din PIB, insa in valoare absoluta aceste angajamente au crescut cu 3,4 la suta. Daca in cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt s-a inregistrat o diminuare pe seama rascumpararii intr-un ritm mai accelerat decat emisiunea de noi titluri cu aceasta scadenta, pentru titlurile pe termen lung se constata cresteri datorate emisiunilor noi de titluri, urmare modificarii managementului datoriei publice prin care se urmareste majorarea scadentei medii a titlurilor emise de administratiile publice", potrivit BNR.
In trimestrul I 2016 sectorul "Administratii publice" a inregistrat un necesar de finantare de 0,7% din PIB, in timp ce in trimestrul I 2015 prezenta o capacitate de finantare de 0,2% din PIB. Subsectorul "Administratia centrala" a inregistrat un necesar de finantare in trimestrul I 2016 de 1,0 la suta din PIB.
"Administratiile locale" au avut o capacitate de finantare de 0,3% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai putin fata de trimestrul I 2015. "Administratiile de securitate sociala" au avut o capacitate de finantare in trimestrul I 2016 de 0,01 la suta din PIB, iar in trimestrul I 2015 de 0,13 la suta din PIB.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.