de Mihaela Croitoru 20 Feb. 2019 1181 |
Comisia Europeana si-a intensificat activitatile de informare vizand pregatirea intreprinderilor din UE pentru scenariul "fara acord", in domeniul vamal si al impozitarii indirecte, cum ar fi TVA-ul, avand in vedere riscul ca Regatul Unit sa paraseasca UE la data de 30 martie a acestui an fara niciun fel de acord (scenariul "fara acord").
Campania de informare lansata face parte din eforturile actuale ale Comisiei de pregatire pentru iesirea fara acord a Regatului Unit din Uniunea Europeana, in conformitate cu concluziile Consiliului European (articolul 50) din decembrie 2018, care indeamna la intensificarea pregatirii pentru toate scenariile. Rolul acestei campanii este de a contribui la informarea intreprinderilor care doresc sa-si mentina schimburile comerciale cu Regatul Unit dupa 30 martie cu privire la ceea ce trebuie sa faca pentru a asigura o tranzitie cat mai lina. O buna pregatire pentru situatia in care Regatul Unit ar deveni o tara terta evita producerea unei perturbari semnificative a activitatii intreprinderilor din UE.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat:
„Avand in vedere ca riscul unui Brexit fara acord este din ce in ce mai mare pe masura ce data de 29 martie se apropie, Comisia Europeana si autoritatile vamale nationale depun eforturi considerabile pentru a fi pregatite sa introduca verificari si controale ale marfurilor care circula intre UE si Regatul Unit. Aceste eforturi sunt esentiale pentru protejarea consumatorilor si a pietei noastre interne. Este foarte important ca intreprinderile care au relatii comerciale cu Regatul Unit sa fie in masura sa aplice rapid formalitatile vamale in conformitate cu legislatia vamala, care se va aplica inca din prima zi in cazul unui Brexit fara acord. Nu este timp de pierdut, iar rolul nostru de sustinere a intreprinderilor se concretizeaza prin aceasta campanie de informare.”
Lansare urmareste cresterea nivelului de informare a comunitatii de afaceri din UE, in special a IMM-urilor. Pentru a se pregati pentru scenariul „fara acord” si pentru a mentine schimburile comerciale cu Regatul Unit, aceste intreprinderi ar trebui:
- Sa evalueze daca detin capacitatile tehnice si umane necesare aplicarii procedurilor si normelor vamale, de exemplu cu privire la „regulile de origine preferentiale” .
- Sa aiba in vedere obtinerea de autorizatii si inregistrari vamale pentru a-si facilita activitatea comerciala daca Regatul Unit se afla in lantul lor de aprovizionare.
- Sa ia legatura cu autoritatea vamala nationala pentru a vedea ce masuri de pregatire pot fi luate.
Astfel cum s-a evidentiat in prima comunicare a Comisiei din 19 iulie 2018 privind pregatirile pentru Brexit, indiferent de scenariul avut in vedere, alegerea Regatului Unit de a parasi Uniunea Europeana va cauza perturbari semnificative.
...mai multe despre aceasta chestiune poti citi pe europa.eu >>>

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.