Cadastrul cu fonduri europene continua pana in anul 2027

de Ioana Stoica 15 Nov. 2023 372

Cadastrul cu fonduri europene continua pana in anul 2027
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) continua cadastrarea cu fonduri europene pana in anul 2027. Legea nr. 338/2023 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru inchiderea programelor operationale finantate in perioada de programare 2014a”2020 a fost publicata vineri, 10 noiembrie 2023, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1025/2023.


Potrivit noilor reglementari, Proiectul major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, gestionat de ANCPI, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), va fi etapizat.

Astfel, conform Legii nr. 338/2023, incepand cu 1 ianuarie 2024, proiectul va beneficia in continuare de fonduri europene, fiind inclus in Programul Operational Crestere Inteligenta, Digitalizare si Instrumente Financiare (POCIDIF) 2021-2027.

 

Aceasta modificare legislativa permite finalizarea, cu finantare din fonduri europene, a lucrarilor de inregistrare sistematica initiate prin Proiectul major „Cresterea gradului de acoperire si de incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, inclus in Axa prioritara 11 din POR 2014-2020, care completeaza obiectivul Programului National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF), prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5.758.314 de hectare din 660 de unitati administrativ- teritoriale (UAT).

 

Valoarea totala a acestui proiect este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezinta fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46.933.673 - cofinantare de la bugetul de stat. Pana in prezent, prin Proiectul major au fost cadastrate integral 83 de comune. In alte 474 de UAT-uri se desfasoara lucrari de inregistrare sistematica, iar 92 sunt in procedura de licitatie.

Aceasta modificare legislativa are ca principal beneficiu inregistrarea, gratuit pentru cetateni, a tuturor imobilelor din UAT-urile incluse in Proiectul major,  in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, cu finantare europeana.

 

De asemenea, continuarea acestui proiect din fonduri europene contribuie la dezvoltarea agriculturii, infrastructurii, pietei imobiliare si ipotecare, prin certitudinea pe care o confera inregistrarea imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara.

 

Totodata, etapizarea proiectului major contribuie la crearea conditiilor optime pentru realizarea strategiilor si programelor de dezvoltare regionala si nationala precum si la facilitarea implementarii proiectelor nationale de investitii in infrastructura, care impun existenta prealabila a cartilor funciare, indeplinind astfel pre-conditiile pentru accesarea finantarilor din alte programe ale Uniunii Europene in domeniul dezvoltarii infrastructurii locale (dezvoltarea retelelor de utilitati publice si a retelelor stradale, reabilitarea cladirilor de interes public etc.), dar si in domeniul mediului, social si cel al digitalizarii serviciilor oferite cetatenilor...mai multe mdlpa.ro >>>

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016