de Mara Dobrin 04 Feb. 2019 826 |
Romania a primit zilele trecute o scrisoare de notificare a intarzierii in indeplinirea obligatiilor in ceea ce priveste conformitatea legislatiei nationale privind datoria vamala la Codul vamal al Uniunii [Regulamentul (UE) nr. 952/2013]. Conform acestor norme, autoritatile vamale au la dispozitie trei ani pentru a comunica debitorului o datorie. In cazul in care datoria vamala ia nastere ca rezultat al unei fapte penale, autoritatile vamale au la dispozitie zece ani pentru a comunica.
Legislatia vamala nationala romana prevede ca datoria vamala nu poate fi comunicata debitorului dupa cinci ani de la momentul la care a luat nastere datoria vamala, indiferent daca a luat nastere ca rezultat al unei fapte penale. De asemenea, aceasta dispozitie nu respecta perioada de trei ani pentru comunicarea datoriei vamale definita in legislatia vamala a UE. In cazul in care Romania nu ia masuri in urmatoarele doua luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autoritatilor romane.
Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
Principalele decizii adoptate de Comisia Europeana in ianuarie, grupate pe domenii de politica, includ 132 de scrisori de notificare a intarzierii in indeplinirea obligatiilor, 60 avize motivate si 9 cazuri de trimitere in fata Curtii de Justitie a UE. Totodata, Comisia inchide 87 de cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.
Sursa: Europa.eu
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.