de Mara Dobrin 09 Oct. 2017 991 |
Studiile o confirma, iar romanii o stiau demult: produsele alimentare sunt costisitoare in Romania, asa ca majoritatea banilor se duc pe...mancare. Aceasta realitate a fost reflectata de informatiile puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS).
In trimestrul al doilea din 2017, veniturile totale ale populatiei, medii lunare pe o gospodarie, au fost de 3.329 lei, iar cheltuielile totale au fost de 2.797 lei.
Veniturile totale medii lunare au reprezentat 1.264 lei pe persoana, in timp ce cheltuielile au fost de 1.062 lei, reprezentand 84% din nivelul veniturilor totale.
Veniturile au fost, in medie, de 3.011 lei lunar pe gospodarie (1.143 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 319 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (61,2% din veniturile totale ale gospodariilor). La acestea s-au adaugat veniturile din prestatii sociale (21,7%), veniturile din agricultura (2,3%), veniturile din activitati neagricole independente (2,3%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,4%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (9,6%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (8,2%).
Ce ii "costa" cel mai mult pe romani?
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Informatiile INS releva ca sumele cheltuite pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc, detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,6%).
Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2017, in medie, 35,8% din consumul gospodariilor, informeaza INS.
Sursa: INS
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.