de Mara Dobrin 20 Iun. 2019 1020 |
Recent au fost prezentate progresele inregistrate in combaterea dezinformarii si principalele concluzii desprinse din alegerile europene, ca o contributie la discutiile liderilor UE de saptamana viitoare. Din ianuarie, 1000 de cazuri de dezinformare au fost detectate, fata de 434 in aceeasi perioada anul trecut.
Protejarea proceselor si a institutiilor noastre democratice impotriva dezinformarii este o provocare majora pentru societatile de pe tot globul. Pentru a face fata acestei provocari, UE a luat initiativa si a instituit un cadru solid de actiune coordonata, care respecta pe deplin valorile europene si drepturile fundamentale. Comunicarea comuna de astazi, 14 iunie, prezinta modul in care Planul de actiune impotriva dezinformarii si Pachetul de initiative privind alegerile au contribuit la combaterea dezinformarii si la pastrarea integritatii alegerilor pentru Parlamentul European.
In cadrul unei declaratii comune, Inaltul Reprezentat/vicepresedintele Federica Mogherini, vicepresedintele responsabil cu piata unica digitala, Andrus Ansip, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, V?ra Jourová, comisarul pentru uniunea securitatii, Julian King, si comisarul pentru economia digitala si societatea digitala, Mariya Gabriel, au afirmat urmatoarele:
„Nivelul record al prezentei la vot la alegerile pentru Parlamentul European a subliniat interesul sporit al cetatenilor pentru democratia europeana. Actiunile noastre, inclusiv infiintarea de retele electorale la nivel national si european, ne-au ajutat sa ne protejam democratia de tentativele de manipulare.
Suntem convinsi ca eforturile noastre au contribuit la limitarea impactului operatiunilor de dezinformare, inclusiv din partea actorilor straini, datorita coordonarii mai stranse intre UE si statele membre. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut. La urma urmei, alegerile europene nu au fost lipsite de dezinformare si nu ar trebui sa acceptam acest lucru ca fiind noua normalitate. Actorii nocivi isi modifica in mod constant strategiile, asa ca trebuie sa ne straduim sa fim mereu cu un pas inaintea lor. Combaterea dezinformarii este o provocare comuna pe termen lung pentru institutiile si statele membre ale UE.
Inainte de alegeri, am constatat existenta unui comportament neautentic coordonat care viza raspandirea de materiale ce instigau la dezbinare pe platformele online, inclusiv prin utilizarea de boti si conturi false. Prin urmare, platformele online au o responsabilitate deosebita in ceea ce priveste combaterea dezinformarii. Cu sprijinul nostru activ, Facebook, Google si Twitter au facut o serie de progrese in conformitate cu Codul de bune practici privind dezinformarea. Ultimele rapoarte lunare, pe care le publicam astazi, confirma aceasta tendinta. Ne asteptam acum ca platformele online sa isi mentina dinamica, sa isi intensifice eforturile si sa indeplineasca toate angajamentele asumate in cadrul codului.”
Desi este inca prea devreme pentru a trage concluzii finale cu privire la nivelul si impactul dezinformarii in recentele alegeri pentru Parlamentul European, este clar ca actiunile intreprinse de UE – impreuna cu numerosi jurnalisti, verificatori ai veridicitatii informatiilor, platforme, autoritati nationale, cercetatori si membri ai societatii civile – au contribuit la impiedicarea atacurilor si la expunerea tentativelor de ingerinta in procesele noastre democratice. Sensibilizarea crescuta a publicului a facut mai dificila manipularea dezbaterii publice de catre actorii rauvoitori.
Mai precis, actiunea UE s-a concentrat pe patru componente complementare:
...citeste continuarea pe europa.eu >>>

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.