de Mara Dobrin 29 Iul. 2019 703 |
Comisia a decis sa trimita o scrisoare suplimentara de punere in intarziere Romaniei, solicitand autoritatilor din aceasta tara sa abordeze esecul sistemic in ceea ce priveste monitorizarea poluarii aerului, astfel cum se prevede in legislatia UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2004/107/CE si Directiva 2008/50/CE)
Desi Romania si-a revizuit intreaga retea de monitorizare a calitatii aerului, persista numeroase lacune in ceea ce priveste numarul si tipul corespunzator de puncte de prelevare pentru masurarea calitatii aerului. Aceste deficiente constituie o nerespectare sistemica a obligatiilor de monitorizare a poluarii atmosferice. In plus, Comisia a decis,n de asemenea, sa trimita o scrisoare de punere in intarziere Croatiei, solicitand autoritatilor din aceasta tara sa asigure conformitatea legislatiei nationale cu normele UE privind calitatea aerului inconjurator (Directiva 2008/50/CE).
Declaratia la Fondul pentru mediu va putea fi depusa si online
...citeste mai multe pe emediu.ro >>>
Deficientele constatate in legislatia nationala includ transpunerea incorecta a definitiei „aerului inconjurator” si a „contributiilor din surse naturale”, ceea ce influenteaza domeniul de aplicare a directivei. In plus, legislatia nationala nu transpune obiectivele privind calitatea datelor pentru masurarea particulelor fine de materie (PM2,5) in zonele rurale si prevede cerinte mai putin stricte in ceea ce priveste numarul de puncte de prelevare pentru masurarea ozonului. PM2,5 pot ramane in atmosfera intre cateva zile si o saptamana, avand astfel efecte negative semnificative asupra sanatatii umane. Obligatia de a coopera cu tarile invecinate din afara UE in caz de poluare atmosferica transfrontaliera nu a fost transpusa pe deplin si lipsesc unele cerinte cu privire la asigurarea informarii eficace a publicului Statele membre in cauza au la dispozitie doua luni pentru a raspunde la aceste scrisori. In caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.
Prin pachetul sau lunar de decizii in constatarea neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politica ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
...citeste continuarea pe europa.eu >>>

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.