Compania Nationala a Uraniului in Romania. Primeste ajutoarele de stat pentru intreprinderile aflate in dificultate?

de Mihaela Croitoru 09 Mai. 2018 856

Compania Nationala a Uraniului in Romania. Primeste ajutoarele de stat pentru intreprinderile aflate in dificultate?
Comisia Europeana a initiat o investigatie aprofundata pentru a evalua daca diferitele masuri de sprijin public acordate de autoritatile romane Companiei Nationale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat pentru intreprinderile aflate in dificultate.


La 12 iunie 2017, Romania a notificat Comisiei un plan de restructurare a Companiei Nationale a Uraniului SA (denumita in continuare „CNU”). Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin in valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub forma de granturi, subventii, anularea unor datorii si conversie a datoriei in actiuni.

Acest plan succede unui imprumut urgent sub forma de ajutor pentru salvare in valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei), acordat pentru mentinerea intreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit unui stat sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in conditii specifice si prevad, in special, conditia ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitatii sale pe termen lung, ca respectiva intreprindere sa contribuie la costurile aferente restructurarii sale si ca orice eventuale denaturari ale concurentei sa fie limitate.

In acest stadiu, Comisia isi exprima indoiala ca ajutorul pentru restructurare propus indeplineste aceste conditii. In special, in cursul investigatiei aprofundate pe care o va efectua, Comisia va analiza aspectele urmatoare:

  •     daca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat;
  •     daca CNU sau investitori de pe piata contribuie suficient la costurile de restructurare, garantand astfel ca planul de restructurare nu se bazeaza in principal pe fonduri publice si ca ajutorul este proportional, precum si
  •     daca Romania prevede masuri corespunzatoare pentru a limita denaturarile concurentei generate de ajutor.
  • Comisia isi va continua investigatiile pentru a afla daca se confirma preocuparile sale exprimate initial. Initierea unei investigatii ofera partilor terte interesate posibilitatea de a prezenta observatii si nu anticipeaza rezultatul acesteia.

 

CNU este o societate detinuta integral de statul roman, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din Romania si productia de materii prime transformate in combustibil pentru centralele nucleare. CNU extrage minereu de uraniu, il proceseaza pentru a obtine octoxid de uraniu (U3O8) si, dupa o rafinare ulterioara, il transforma in dioxid de uraniu (UO2). CNU are doua unitati de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul in Crucea-Botusana (judetul Suceava, regiunea Nord-Est), si o uzina de procesare-rafinare, cu sediul in Feldioara (judetul Brasov, regiunea Centru). In 2017, intreprinderea avea 772 de angajati.

CNU se confrunta cu dificultati financiare in urma pierderii principalului sau client, producatorul de energie nucleara Societatea Nationala Nuclearelectrica. Planul de restructurare notificat prevede diferite masuri de sprijin public:

  •     prelungirea imprumutului pentru salvare initial in valoare de 62 de milioane RON (13,3 milioane EUR);
  •     un grant in valoare de 75,5 milioane RON (16,2 milioane EUR) pentru sprijinirea investitiilor de modernizare a CNU;
  •     anularea unei datorii publice in valoare de 77 de milioane RON (16,6 milioane EUR);
  •     conversia datoriei publice contractate de CNU in valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) in actiuni detinute de statul roman, precum si
  •     o subventie pentru functionare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferentei dintre costurile de productie ale CNU si preturile de vanzare stabilite in conditii de piata in cursul perioadei de restructurare.

 

...mai multe pe europa.eu >>>

 

 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016