de Mara Dobrin 02 Nov. 2017 1025 |
Ca Romania se confrunta cu o reala criza a deficitului de personal medical nu mai este un secret pentru nimeni, iar faptul ca nu exista suficiente spitale in provincie este alt aspect demn de ingrijorare.
Memorandumul 'Aprobarea initierii demersurilor in vederea identificarii de solutii de finantare pentru construirea a cinci spitale regionale conform Programului de Guvernare', aprobat in sedinta de Guvern din data de 1 noiembrie 2017, prevede demararea procedurilor necesare pentru constructia a cinci spitale regionale in Timisoara, Targu——Mures, Constanta, Braila-Galati si Brasov.
In urma Memorandumului aprobat vor fi initiate demersuri pentru identificarea solutiilor de finantare pentru construirea celor cinci spitale cu incadrarea in tintele anuale de deficit si, in cazul in care va fi necesara contractarea unor imprumuturi la nivel guvernamental, cu respectarea legislatiei privind datoria publica. De asemenea, vor fi demarate consultarile cu autoritatile administratiei publice locale pentru identificarea terenurilor care sa permita functionarea in conditii optime si la standarde de calitate atat din punct de vedere al respectarii circuitelor functionale cat si al asigurarii tuturor utilitatilor.
Conform Programului de guvernare, Ministerul Sanatatii este responsabil de pregatirea proiectelor privind constructia a opt spitale regionale, dintre care trei au ca sursa de finantare fonduri europene, iar un numar de cinci spitale vor fi construite din Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
Va reamintim ca prin Memorandumul cu tema: Aprobarea demersurilor propuse in scopul identificarii de solutii de finantare pentru pregatirea proiectelor privind constructia a trei spitale regionale in Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, aprobat in sedinta Guvernului din data de 29.11.2016 s-a prevazut folosirea documentatiei realizata in baza Acordului semnat cu BEI pentru a elabora pachetul de documente necesar pentru asigurarea finantarii proiectelor cu finantare guvernamentala si lansarea procedurilor de licitatie pentru finalizarea investitiilor aferente celor trei spitale regionale. De asemenea, anul acesta, prin Hotarari ale Guvernului Romaniei, s-a creat cadrul legal pentru trecerea in administrarea Ministerului Sanatatii a suprafetelor de teren necesare construirii acestor spitale.
'Cele opt spitale regionale reprezinta baza necesara pentru o distributie eficienta a serviciilor medicale in regim ambulator si intraspitalicesc la nivelul intregii tari, tinand cont de nevoile de ingrijiri medicale ale populatiei, dar si de necesitatea trecerii de la un sistem medical centrat pe spital la o abordare concentrata pe pacient. Doar in acest fel putem asigura un acces echitabil al populatiei la serviciile medicale, reducand discrepantele regionale si judetene in materie de ingrijiri primare si servicii de spitalizare. Spitalele regionale vor beneficia de dotari cu echipamente moderne, cu ajutorul carora diagnosticarea pacientilor va fi rapida si precisa, iar tratamentele vor putea fi instituite intr-un timp cat mai scurt, crescand astfel sansele de vindecare', a declarat prof.dr.Florian Bodog, ministrul Sanatatii.
Sursa: Agepres

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.