de Cristian Tanase 24 Oct. 2022 268 |
Comisia Europeana a propus un nou regulament de urgenta pentru a aborda preturile mari ale gazelor in UE si pentru a asigura securitatea aprovizionarii in aceasta iarna. Aceasta se va realiza prin achizitii in comun de gaze, mecanisme de limitare a preturilor la bursa de gaze TTF, noi masuri privind utilizarea transparenta a infrastructurii si exercitarea solidaritatii intre statele membre, precum si prin eforturi continue de reducere a cererii de gaze.
Regulamentul contine urmatoarele patru elemente principale, conform Comisiei Europene:
Agregarea cererii si achizitiile in comun de gaze la nivelul UE pentru a negocia preturi mai bune si pentru a reduce riscul ca statele membre sa oferteze in dauna altor state membre pe piata mondiala, asigurand in acelasi timp securitatea aprovizionarii intregii UE;
Avansarea lucrarilor de creare a unei noi referinte pentru pretul GNL pana in martie 2023; si, pe termen scurt, propunerea unui mecanism de corectie a preturilor pentru a stabili o limita dinamica a preturilor in cadrul tranzactiilor de la bursa de gaze TTF, precum si a unui collar sau a unui interval temporar pentru a preveni cresteri extrem de bruste ale preturilor pe pietele instrumentelor financiare derivate;
Norme vizand solidaritatea implicita intre statele membre in cazul unor deficite de aprovizionare, extinzand obligatia de solidaritate la statele membre care nu au o conexiune directa prin conducte pentru a implica si statele care detin instalatii pentru GNL; si o propunere de creare a unui mecanism de alocare a gazelor pentru statele membre afectate de o situatie de urgenta in materie de aprovizionare cu gaze la nivel regional sau la nivelul Uniunii.
In combinatie cu masurile deja convenite privind reducerea cererii de gaze si de energie electrica, stocarea gazelor si redistribuirea profiturilor exagerate din sectorul energetic, aceste noi masuri vor imbunatati stabilitatea pe pietele europene ale gazelor naturale in aceasta iarna si in viitor. Masurile vor ajuta si la atenuarea suplimentara a presiunii asupra preturilor resimtita de cetatenii si industria din Europa, asigurand totodata securitatea aprovizionarii si o piata interna functionala. Comisia isi va continua activitatea in alte domenii, inclusiv revizuirea, mai tarziu in cursul acestei luni, a Cadrului temporar pentru ajutoare de stat in situatii de criza, precum si dezvoltarea in continuare a unor modalitati de limitare a impactului preturilor mari ale gazelor asupra preturilor energiei electrice.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.