Europa ofera 27 milioane euro pentru linia electrica Cernavoda-Stalpu

de Mihaela Croitoru 02 Feb. 2018 680

Europa ofera 27 milioane euro pentru linia electrica Cernavoda-Stalpu
O subventie de peste 27 de milioane euro va fi alocata in sprijinul construirii unei noi linii electrice interne de 400 kV intre localitatile Cernavoda si Stalpu, din Romania. Investitia va contribui la cresterea capacitatii de interconexiune dintre Romania si Bulgaria si la integrarea in retea a energiei eoliene produse pe litoralul Marii Negre.


Acesta este unul dintre cele 17 proiecte din domeniul energiei electrice si gazelor selectate de Comisia Europeana si aprobate pentru finantare in data de 25 ianuarie. Volumul total de fonduri alocate acestora se ridica la 873 milioane de euro.


Vicepresedintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea energiei, Maroš Šef?ovi?, a declarat: „Am demonstrat inca o data ca solidaritatea si cooperarea sunt profitabile si ca Uniunea energiei este pe cale sa devina o realitate cu un impact tangibil pe teren. Este vorba de proiecte cu beneficii transfrontaliere majore si, prin aplicarea acestora, vom consolida rezilienta energetica a statelor membre ale UE. Mecanismul pentru interconectarea Europei a demonstrat inca o data o valoare adaugata imensa in ceea ce priveste modernizarea economiei europene.”

Din cele 17 proiecte selectate pentru finantare la nivel european, opt sunt in sectorul energiei electrice (beneficiind de un sprijin din partea UE in valoare de 680 de milioane euro) si noua in sectorul gazelor naturale (avand un sprijin din partea UE in valoare de 193 de milioane euro). Patru dintre proiecte se refera la lucrari de constructii si 13 la studii.

Finantarea UE pentru proiectele selectate este asigurata de Mecanismul pentru interconectarea Europei, programul european de sprijin financiar pentru infrastructura transeuropeana.


In cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, a fost alocata o suma totala de 5 miliarde de euro infrastructurii energetice transeuropene pentru perioada 2014-2020. Pentru a fi eligibila pentru finantare, o propunere trebuie sa se refere la „un proiect de interes comun (PIC). Cand vor fi finalizate, proiectele vor aduce beneficii semnificative pentru cel putin doua state membre, vor creste securitatea aprovizionarii cu energie, vor contribui la integrarea pietei si la intensificarea concurentei, precum si la reducerea emisiilor de CO2. Lista PIC este actualizata la fiecare doi ani, cea mai recenta fiind publicata de Comisie in noiembrie 2017.

Mecanismul pentru interconectarea Europei (Energie) a acordat deja 647 de milioane de euro unui numar de 34 de proiecte in 2014, 366 de milioane de euro pentru 35 de proiecte in 2015 si 707 milioane de euro pentru 27 de proiecte in 2016.


Sursa: Europa.eu

 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit