Evolutia situatiei din Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva CORUPTIEI. Raportul Comisiei Europene

de Mara Dobrin 24 Oct. 2019 747

Evolutia situatiei din Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva CORUPTIEI. Raportul Comisiei Europene
Comisia Europeana a adoptat in data de 22 octombrie, ultimul sau raport privind evolutia situatiei din Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, in contextul angajamentelor asumate de aceasta tara in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).


Raportul publicat recent face un bilant al evolutiei situatiei din luna noiembrie 2018 pana in prezent. In raport se constata ca, in perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit sa isi exprime in mai multe randuri preocuparile legate de statul de drept in contextul dialogului purtat cu autoritatile romane cu privire la evolutia situatiei in materie de reforma a sistemului judiciar si de lupta impotriva coruptiei. De fiecare data, Comisia a constatat o involutie fata de progresele inregistrate in anii precedenti, situatie care constituie o sursa de preocupare majora.

Comisia regreta faptul ca Romania nu a pus in aplicare recomandarile suplimentare formulate in noiembrie 2018, care erau in deplina concordanta cu pozitiile exprimate de celelalte institutii in aceasta privinta. Recomandarile respective trebuie puse in aplicare daca se doreste repunerea procesului de reforma pe calea cea buna si reintrarea pe traiectoria incheierii MCV, astfel cum se prevedea in raportul din ianuarie 2017. Comisia are convingerea ca Romania ar putea insufla un nou elan procesului de indeplinire a obiectivelor MCV si isi afirma disponibilitatea de a oferi sprijin autoritatilor romane in acest scop. Comisia va continua sa urmareasca indeaproape evolutia situatiei prin intermediul MCV.

Evolutia situatiei in primele luni ale anului 2019 a constituit o sursa de preocupare majora pentru Comisie. Prin urmare, in mai 2019 Comisia a trebuit sa informeze autoritatile romane ca, daca nu fac imbunatatirile necesare sau daca adopta noi masuri negative, Comisia va lua masuri in temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depaseste parametrii evaluati in cadrul MCV.

Comisia a salutat faptul ca, in iunie, guvernul roman si-a exprimat dorinta de a-si reconsidera abordarea. Comisia constata ca s-au depus eforturi pentru a investi in noi consultari si in dialogul cu sistemul judiciar. Comisia asteapta cu interes transpunerea acestui angajament in masuri concrete, atat de ordin legislativ, cat si de alta natura. Pentru a se realiza progrese in aceasta directie, vor trebui luate masuri concrete legislative si administrative astfel incat sa se puna in aplicare recomandarile prezentate succint in raport. Institutiile-cheie din Romania trebuie sa faca impreuna dovada unui angajament ferm fata de independenta sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei si sa asigure eficacitatea garantiilor nationale si a sistemului de control si echilibru.


Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) a fost instituit in 2007, in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ca masura tranzitorie menita sa faciliteze eforturile sustinute ale Romaniei de a-si reforma sistemul judiciar si de a intensifica lupta impotriva coruptiei. Mecanismul a fost expresia angajamentului comun al statului roman si al UE in acest sens. In conformitate cu decizia de instituire a mecanismului si asa cum a subliniat si Consiliul, MCV se va incheia atunci cand vor fi indeplinite in mod satisfacator toate obiectivele de referinta aplicabile Romaniei.

In ianuarie 2017, Comisia a realizat o evaluare cuprinzatoare a progreselor inregistrate in cei zece ani de existenta a mecanismului. Aceasta perspectiva a oferit o imagine mai clara asupra progreselor importante realizate de la aderare pana in prezent si a permis Comisiei sa formuleze douasprezece recomandari care, odata indeplinite, ar fi fost suficiente pentru incheierea procesului MCV. Incheierea MCV depindea de indeplinirea recomandarilor respective intr-o maniera ireversibila, dar si de conditia ca evolutia situatiei sa nu invalideze progresele realizate.


...citeste continuarea pe europa.eu >>>>

 

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016