Guvernul INTERZICE institutionalizarea copiilor in centrele de tip vechi, de la 1 ianuarie 2020

de Mara Dobrin 18 Iun. 2019 1695

Guvernul INTERZICE institutionalizarea copiilor in centrele de tip vechi, de la 1 ianuarie 2020
Guvernul a aprobat modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, principalele schimbari vizand finalizarea dezinstitutionalizarii copiilor pana la sfarsitul anului 2020, asa cum si-a asumat Romania, incurajarea plasamentului la familie sau rude, prin acordarea unui indemnizatii de sprijin de 400 de lei si interzicerea institutionalizarii copiilor in centre de plasament.


”Astfel, in vederea finalizarii demersului de dezinstitutionalizare a copiilor, actul normativ adoptat interzice plasamentul copiilor in servicii de tip rezidential cu caracteristicile centrelor de tip clasic, incepand cu data de 01 ianuarie 2020. Masura este necesara pentru ca institutiile de tip vechi, care trebuie inchise, sa fie depopulate treptat, dar si pentru a sprijini dezvoltarea retelelor de servicii alternative la ingrijirea institutionala”, a declarat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.

Actul normativ adoptat de Guvern introduce obligatia autoritatilor de la nivel local, dar si a furnizorilor privati de servicii sociale, de a inchide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidential, pana la data de 31.12.2020. Dupa data de 01 ianuarie 2021, functionarea centrelor de plasament este interzisa, iar nerespectarea acestei prevederi va fi considerata contraventie si se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 3.000 lei si 10.000 lei.

In acelasi timp, avand in vedere numeroasele recomandari formulate de-a lungul timpului cu privire la eliminarea exceptiilor privind institutionalizarea copiilor cu handicapuri grave, cu dependenta de ingrijiri in servicii de tip rezidential specializate, actul normativ elimina exceptia de institutionalizare a copilului cu dizabilitati cu varsta sub 3 ani.

Documentul introduce exceptia de institutionalizare pentru copilul cu varsta intre 3 ani si 7 ani neimpliniti, daca acesta prezinta atat deficienta/afectare functionala complete, cat si limitari de activitate si restrictii de participare complete, confirmate de serviciul de evaluare complexa din cadrul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului si pentru care nu poate fi asigurat accesul la servicii de abilitare-reabilitare in alte tipuri de servicii, incepand cu 01 ianuarie 2021.

Prin modificarile aduse Legii 272/2004 sunt stimulate si persoanele care doresc sa se implice in cresterea si ingrijirea unui copil separat de familie, prin introducerea unei indemnizatii de sprijin lunara, in cuantum de 400 lei. Decizia a fost luata dupa ce s-a constatat in timp ca plasamentul la familie, persoana, ruda este mai eficient pe termen mediu si lung pentru copiii separati de familie, dar si mai rentabil din punct de vedere al costurilor.

In ceea ce priveste situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, s-a stabilit ca pe langa rudele pana la gradul IV, care pot fi desemnate sa asigure cresterea si ingrijirea acestor copii, sa fie introduse si persoanele care fac parte din reteaua sociala a acestuia si fata de care a dezvoltat relatii de atasament sau cu care s-a bucurat de viata de familie.

Documentul aprobat de Guvern introduce si prevederi clarificatoare privind desemnarea persoanei in grija careia ramane copilul pe durata absentei parintilor, astfel incat sa se evite situatiile in care, printr-o interpretare restrictiva, aceasta desemnare se face doar pentru un an, fara a mai fi realizata prelungirea succesiva a acesteia. In acest fel se evita lipsirea copilului de o persoana care sa suplineasca rolul ce ar fi trebuit indeplinit de parinti.

Actul normativ adoptat de Guvern are in vedere si cresterea calitatii vietii tinerilor care urmeaza sa paraseasca sistemul de protectie speciala, fiind introdusa obligatia directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) sa le acorde sprijin in cautarea unui loc de munca si a unui loc de cazare in ultimele sase luni de sedere in sistem, iar serviciului public de asistenta speciala, sa ii monitorizeze timp de doi ani.

Tot pentru a veni in sprijinul tinerilor care parasesc sistemul de protectie speciala, s-a stabilit cresterea indemnizatiei acordate acestora la iesirea din sistem, de la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara la valoarea a trei salarii minime brute.

Modificarile aduse Legii 272/2004 asigura si o delimitare mai clara a notiunii de familie extinsa, pentru a facilita desfasurarea procedurilor menite sa identifice cea mai buna masura de protectie speciala pentru copil, dar si a indicarii exprese a persoanelor care pot fi avute in vedere. Astfel, actul normativ stabileste ca membrii familiei extinse sau ai celei substitutive pot fi doar acele persoane cu care copilul sau familia acestuia au mentinut relatii personale si contacte directe.

De asemenea, tinand cont de principiul ascultarii opiniei copilului si luarii in considerare a acesteia, dar si de varsta si de gradul sau de maturitate, s-a stabilit ca este obligatoriu consimtamantul copilului care a implinit varsta de 14 ani in ceea ce priveste stabilirea programului de relatii personale in situatia in care parintii divorteaza. Daca copilul refuza sa isi dea consimtamantul, programul se stabileste de catre instanta judecatoreasca.

Modificarile adoptate de Guvern vizeaza si minorii solicitanti de azil. Astfel, actul normativ stabileste ca la categoriile de copii care beneficiaza de masuri de protectie speciala se adauga copiii solicitanti de azil, dar si obligatia DGASPC de a numi o persoana care sa asiste solicitantul de azil minor pe parcursul tuturor procedurilor legale privind clarificarea situatiei sale.


Sursa: Ministerul Muncii

 

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016