Indemnizatia pentru cresterea copilului. Ce trebuie sa stie viitorii parinti

de Mara Dobrin 22 Nov. 2017 1547

Indemnizatia pentru cresterea copilului. Ce trebuie sa stie viitorii parinti
Indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost plafonata la suma de 8500 de lei, Camera Deputatilor adoptand OUG nr. 55/2017, in data de 21 noiembrie. Guvernul a adoptat, in data de 4 august, Ordonanta de Urgenta prin care indemnizatia de crestere a copilului este plafonata la suma de 8.500 lei, incepand cu luna septembrie. Plafonarea se va aplica inclusiv persoanelor care beneficiaza in acest moment de o indemnizatie aprobata.


 

Potrivit art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului a format obiect permanent de modificari legislative. Astfel, pana in anul 2016 indemnizatia pentru cresterea copilului era stabilita la 85% din media veniturilor lunare realizate de parinte, in cele 12 luni anterioare nasterii copilului, neputand fi mai mica de 1,2 x indicatorul social de referinta (ISR) si nici mai mare de 6,8 x ISR. La un indicator social de referinta de 500 lei, aceasta inseamna ca indemnizatia se putea situa intre 1.200 lei si 3.400 lei.

 1.000 de persoane beneficiau de indemnizatii de peste 9.000 lei lunar

Ulterior, prin Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 a fost eliminat plafonul maxim, ceea ce, dupa cum se arata in expunerea de motive a noii Ordonante de urgenta nr. 55/2017, a condus la cresterea numarului de beneficiari, dar si a cuantumului indemnizatiei si, implicit, la cresterea cheltuielilor bugetare. La inceputul lui 2017, spre exemplu, erau in plata chiar si indemnizatii acordate intr-un cuantum de pana la 130 ori indemnizatia minima. Datele aratau ca 1.000 de persoane beneficiau de indemnizatii de peste 9.000 lei lunar.

Ca urmare, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2017 s-a decis reintroducerea acestei plafonari a indemnizatiei, cu luarea in considerare a unor modele europene in privinta acordarii formelor de sprijin pentru perioada concediului de crestere a copilului.

Astfel, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, publicata in Monitorul oficial nr. 644 din 7 august 2017, indemnizatia pentru cresterea copilului a fost plafonata, noua reglementare stabilind o limita maxima de 8.500 lei lunar.

Noua reglementare stabilind o limita maxima de 8.500 lei lunar

Exista intr-adevar o serie de discutii cu privire la cat de dependenta ar trebui sa fie aceasta indemnizatie  de veniturile parintelui, iar stabilirea unei indemnizatii neplafonate, in functie de totalitatea veniturilor salariale si nesalariale ale acestuia, poate parea nesabuita. Este vorba in fond despre un drept necontributiv, care se acorda pentru copil, nu pentru parinte, astfel incat dezbaterea pe aceasta tema (care nu e lipsita de un anumit element populist) ramane deschisa.

Reamintim ca de acest drept beneficiaza unul dintre parintii naturali ai copilului, dar si persoanele care au adoptat copilului, carora copilul le-a fost incredintat in vederea adoptiei, in plasament etc. Nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

 

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016