de Mara Dobrin 25 Apr. 2018 542 |
Romania a transmis 13 alerte privind produsele nealimentare periculoase, din cele 2.201 inregistrate pe plan european, pe primul loc in randul acestora situandu-se jucariile (39%), urmate de autovehicule (23%) si cosmetice (15%), principalele riscuri asociate lor fiind cele chimice (46%), de incendiu (23%) si de sufocare (16%).
Media europeana include o clasificare similara, jucarii (29%) urmate de autovehicule (20%), doar locul trei fiind diferit – produse textile si de imbracaminte (12%) -, iar la riscuri cele de vatamare sunt clasate pe primul loc (28%), urmate de cele chimice (22%) si de sufocare (17%). Datele de mai sus fac parte din raportul anual privind sistemul de alerta rapida referitor la aceste produse pentru anul 2017, publicat de Comisia Europeana.
V?ra Jourová, comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat: „Normele europene de protectie a consumatorilor garanteaza faptul ca in UE sunt comercializate numai produse sigure. In caz contrar, sistemul de alerta rapida ajuta autoritatile sa reactioneze prompt si sa retraga toate produsele care ar putea provoca vatamari. Datorita acestui sistem, copiii nostri se pot juca in siguranta si putem preveni accidente mortale pe drumurile europene. Acesta este un bun exemplu de aplicare eficienta a normelor UE in domeniul protectiei consumatorilor. Din pacate, in multe alte domenii, este nevoie sa imbunatatim aplicarea legii si sa ne asiguram ca consumatorii se pot bucura intr-adevar de drepturile lor. Acesta este scopul initiativei „Noi avantaje pentru consumatori”, care urmeaza sa fie lansata.”
Ca urmare a celor peste 2.000 alerte, s-au intreprins aproape 4.000 de actiuni, cum ar fi retragerea produselor de pe piata. Aceasta arata ca autoritatile nationale au monitorizat atent alertele difuzate in sistem si ca au luat masurile necesare pentru a contribui la o piata mai sigura pentru consumatori.
Majoritatea produselor periculoase notificate in sistem au provenit din afara UE. China s-a situat pe primul loc ca tara de origine, insa procentul alertelor (in numar de 1.155) a ramas la 53%, la fel ca in anul precedent. Produsele periculoase de origine europeana au facut obiectul a 413 notificari (26%).
Pentru a imbunatati si mai mult aplicarea legislatiei in domeniu, Comisia va prezenta in aprilie initiativa „Noi avantaje pentru consumatori”, al carei scop este modernizarea normelor existente si imbunatatirea protectiei consumatorilor.
Comisia va lucra in continuare la modernizarea sistemului de alerta rapida, viitoarea etapa urmand sa permita utilizatorilor sa citeasca alertele in toate limbile oficiale ale UE.
Incepand din 2003, gratie sistemului de alerta rapida, informatiile referitoare la produsele nealimentare periculoase, retrase de pe piata si/sau rechemate oriunde in Europa, circula rapid intre statele membre si Comisia Europeana. In acest fel, pot fi luate peste tot in UE masurile necesare, cum ar fi interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de autoritatile vamale.
La acest sistem, participa in prezent treizeci si una de tari (UE, impreuna cu Islanda, Liechtenstein si Norvegia).
Sursa: Europa.eu
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.