de Mara Dobrin 11 Feb. 2019 1117 |
Falsificarea medicamentelor este de prea mult timp o amenintare grava pentru sanatatea publica in UE. Se vor aplica noi norme privind elementele de siguranta pentru medicamentele eliberate pe baza de reteta care sunt vandute in UE. De acum inainte, industria va trebui sa aplice un cod de bare 2-D si un dispozitiv de protectie impotriva modificarilor ilicite pe cutia medicamentelor eliberate pe baza de reteta.
Farmaciile, inclusiv farmaciile online, si spitalele vor trebui sa verifice autenticitatea medicamentelor inainte de a le elibera pacientilor. Acesta este ultimul pas in transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate, adoptata in 2011, care vizeaza garantarea sigurantei si a calitatii medicamentelor vandute in UE.
„La 9 februarie 2019, vom asista la inca un moment important in ceea ce priveste siguranta pacientilor pe teritoriul UE. La aproape 7 ani de la adoptare, transpunerea Directivei privind medicamentele falsificate va fi finalizata datorita introducerii unor elemente de verificare de la un capat la altul si de siguranta a medicamentelor eliberate pe baza de reteta. Cu alte cuvinte, orice farmacie sau spital din UE va trebui sa dispuna de un sistem care sa faciliteze si sa eficientizeze detectarea medicamentelor falsificate. Cu toate ca va trebui sa depunem mai multe eforturi, dupa lansarea sistemului, pentru a ne asigura ca noul sistem functioneaza corespunzator in intreaga UE, sunt optimist ca oferim cetatenilor inca o masura de siguranta pentru a-i proteja de pericolele asociate cu medicamentele neautorizate, ineficiente sau periculoase”, a declarat comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis.
„Inca de la inceputul mandatului meu, am incurajat ministrii de resort din statele membre sa monitorizeze punerea in aplicare a acestui nou sistem si sa ofere ajutor tuturor partilor implicate in pregatirile pentru noile norme care impiedica medicamentele falsificate sa ajunga in mainile pacientilor. In saptamanile si lunile urmatoare, vom monitoriza noul sistem pentru a ne asigura de functionarea corespunzatoare a acestuia. Cu toate acestea, astept cu nerabdare lansarea de maine, avand in vedere ca, in ajunul alegerilor europene, ea reprezinta inca un exemplu al valorii adaugate a cooperarii la nivelul UE”, a adaugat el.
Medicamentele produse inainte de sambata 9 februarie 2019 fara elemente de siguranta pot, de asemenea, sa ramana pe piata pana la data lor de expirare. Noul sistem de verificare de la un capat la altul va obliga insa persoanele autorizate (in special farmacistii si spitalele) sa verifice, pe tot parcursul lantului de aprovizionare, autenticitatea produselor. El va permite statelor membre sa asigure o mai buna trasabilitate a medicamentelor individuale, in special in cazul in care exista vreo preocupare legata de unul dintre acestea.
Sursa: europa.eu
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.