de Mihaela Croitoru 03 Aug. 2022 414 |
Vesti mai putin bune pentru romani, in contextul in care suprafata afectata de seceta a ajuns la 190.818 hectare, in crestere cu aproape 30.000 de hectare de la o zi la alta. Acest anunt a fost facut in data de 03.08.2022 de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Precizam ca pe 1 august, suprafata totala afectata de seceta era de 163.026 de hectare.
MADR mai anunta si ca din totalul suprafetei raportate, 120.102 ha cultivate cu grau si triticale au fost distruse de seceta, urmeaza suprafetele cultivate cu orz, orzoaica, ovaz si secara - 20.292 ha, rapita - 20.077 ha , porumb - 17.329 ha, soia - 1.533 ha, mazare - 454 ha, floarea-soarelui - 6.203 ha, plante furajere - 900 ha, alte culturi - 3.863 ha.
Situatia suprafetelor cu culturile calamitate se raporteaza zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor incheiate.
Astfel, pana in prezent, au comunicat suprafete afectate de seceta judetele: Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Galati, Giurgiu, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Neamt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timis, Vaslui si Vrancea.
Potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administratia Nationale de Meteorologie pentru perioada 2 - 8 august, continutul de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigat, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Dobrogea, Banat, Crisana si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Moldova, Muntenia si Oltenia, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei.
Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim local in sudul, sud-vestul, centrul si estul Transilvaniei, nordul si sudul Olteniei, nordul, nord-vestul si vestul Munteniei, nordul, nord-vestul, vestul si izolat sud-vestul Moldovei.
Pe terenurile agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, la culturile de camp si speciile pomi-viticole, procesele vegetative vor fi in continuare stanjenite, precizeaza agrometeorologii, conform Agepres.

Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.