Ministerul Justitiei propune desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Ce se intampla cu salariile procurorilor

de Ioana Stoica 02 Oct. 2020 633

Ministerul Justitiei propune desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. Ce se intampla cu salariile procurorilor
In proiectul de lege privind organizarea judiciara se propune desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), iar proiectele de modificare a legilor justitiei vor ramane in dezbatere publica pana pe 31 martie 2021.


In ce priveste dosarele aflate pe rol, acestea urmeaza sa fie preluate parchetelor competente, potrivit noilor propuneri:

"In acord cu opiniile exprimate de organismele internationale (...), proiectul de lege propune desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie. In acest context, se propune instituirea unor dispozitii tranzitorii referitoare la situatia personalului si a dosarelor aflate pe rolul Sectiei (...). Astfel, cauzele aflate pe rolul Sectiei la data intrarii in vigoare a legii, precum si dosarele solutionate, aflate in arhiva Sectiei la aceasta data, se transmit pe cale administrativa, in termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a legii, parchetelor competente potrivit legii".

In ce priveste procurorii din cadrul sectiei care se va desfiinta, acestia vor reveni la parchetele de unde provin si isi vor redobandi gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul SIIJ.
Totodata, asta cum se arata in Expunerea de motive a proiectului amintit, actele de procedura indeplinite in aceste cauze anterior intrarii in vigoare a noii legi, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data indeplinirii lor, vor ramane valabile.

In plus, conform proiectului, solutiile dispuse de procurorii SIIJ, care nu au facut obiectul controlului ierarhic, sunt supuse dupa aceasta data controlului exercitat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar actele si masurile efectuate dupa desfiintarea sectiei de catre procurorii parchetelor competente care vor prelua aceste cauze vor fi supuse controlului ierarhic potrivit regulilor stabilite in Codul de procedura penala.

"Incepand cu data desfiintarii Sectiei, reprezentarea Ministerului Public in cauzele preluate de la Sectie va fi asigurata de procurori din cadrul parchetelor de pe langa instantele pe rolul carora se afla acestea, daca prin lege nu se dispune altfel. De asemenea, pentru respectarea principiului subordonarii ierarhice, caile de atac exercitate de Sectie vor putea fi retrase numai de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in expunerea de motive.

Proiectul prevede expres ca "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie si infractiunile prevazute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, daca, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoarea sumei sau a bunului care formeaza obiectul infractiunii de coruptie, sunt savarsite de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de ceilalti judecatori si procurori, inclusiv de judecatorii si procurorii militari si de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii".

De asemenea, se aduc noi reglementari privind auditarea externa a sistemului de repartizare aleatorie a cauzelor pe completuri de judecata, asigurarea unei reprezentari adecvate a conducerii instantelor si parchetelor in cadrul colegiilor de conducere, solutionarea apelurilor in complet de doi judecatori, numirea si revocarea procurorilor DNA si DIICOT sau stabilirea circumscriptiilor judecatoriilor."Cu caracter de noutate, proiectul prevede faptul ca, in mod exceptional, in situatia existentei unui volum ridicat de activitate la nivelul unei sectii care solutioneaza cauze in alte materii decat cea penala, pentru solutionarea acestora intr-un termen optim si previzibil, colegiul de conducere al instantei va putea dispune temporar participarea in complet a unor judecatori de la alte sectii decat cea penala. Prevederea are drept scop asigurarea eficientei activitatii instantei, precum si respectarea dreptului la solutionarea procesului intr-un termen rezonabil, care reprezinta un imperativ al tuturor jurisdictiilor intemeiate pe principiile statului de drept", se arata in proiect.


 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016