de Ana Tudor 20 Feb. 2014 1388 |
Certificatele de depozit la cereale vor fi reintroduse saptamana viitoare, cand va fi adoptat un act normativ in acest sens, pe baza caruia fermieii vor obtine credite, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Saptamana viitoare vom avea o initiativa guvernamentala, o Ordonanta de urgenta sau proiect de lege pentru reintroducerea certificatului de depozit. Intr-un an in care productia este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajuta fermierii sa isi duca productia intr-un siloz si beneficiaza de un certificat pe baza caruia pot lua credit", a spus ministrul.
Ministrul agriculturii a explicat ca asa cum este in prezent legislatia favorizeaza un numar redus de persoane, in special marii fermieri.
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost operationalizata incepand cu anul 2009 si a functionat pana in aprilie 2013, cand a fost suspendata.
"Noua forma a legii favorizeaza toti fermierii. E un proiect discutat cu fondurile de garantare si cu bancile. Saptamana viitoare sper sa intre pe ordinea de zi a guvernului", a mai spus el.
Pe baza cerificatului agricultorii pot beneficia de un imprumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiti sa vanda cerealele imediat dupa recoltare, cand preturile sunt mai mici. Astfel, fermierii pot face lucrarile de toamna cu creditele obtinute.
Depozitarii licentiati au emis 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 milioane tone, avand o valoare de 1,4 miliarde lei, din 2009 pana la data suspendarii schemei.
"Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atat prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si oleaginoase de circa 73 milioane tone obtinute pe perioada de aplicare a schemei, cat si prin dirijarea indirecta a fondurilor publice puse la dispozitia schemei, catre beneficiari care aveau in fapt tripla calitate ( depozitar-producator agricol - detinator de certificate de depozit ) nefiind astfel supusi presiunii pietei ca marea masa a fermierilor care nu detin spatii de depozitare si nu au putut accesa niciodata schema datorita politicilor practicate de traderi", potrivit reprezentantiolor Ministerului Agriculturii.
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.