de Mara Dobrin 12 Feb. 2018 649 |
Comisia Europeana a adoptat recent strategia pentru "O perspectiva credibila de aderare pentru tarile din Balcanii Occidentali si un angajament sporit al UE in regiune", care confirma perspectiva europeana a regiunii ca investitie geostrategica intr-o Europa stabila, puternica si unita, bazata pe valori comune.
Aceasta prezinta prioritatile si domeniile in care se va aplica o cooperare comuna consolidata si abordeaza provocarile specifice cu care se confrunta Balcanii Occidentali, in special necesitatea unor reforme fundamentale in perspectiva aderarii si a unor relatii de buna vecinatate.
Inaltul Reprezentant/vicepresedintele Federica Mogherini a declarat: „Balcanii Occidentali fac parte din Europa: impartasim aceeasi istorie, aceeasi geografie, acelasi patrimoniu cultural si aceleasi oportunitati si provocari actuale si viitoare. Avem un interes comun de a coopera tot mai strans pentru a garanta ca cetatenii nostri se bucura de dezvoltare economica si sociala si de securitate. Aceasta strategie ne arata calea de urmat pentru ca toti cei sase parteneri ai nostri sa depaseasca odata pentru totdeauna mostenirea trecutului, pentru ca noi toti, impreuna, sa asiguram ireversibilitatea procesului de apropiere a Balcanilor Occidentali de Uniunea Europeana si sa continuam procesul de reintregire a continentului.”
Strategia are in vedere urmatoarele aspecte:
- accent pe reforme si reconciliere in domenii-cheie, precum statul de drept, drepturile fundamentale si guvernanta, in tarile din regiune;
- sase initiative emblematice in sprijinul procesului de transformare a Balcanilor Occidentali; in acest scop, Comisia Europeana a propus majorarea treptata a finantarii in cadrul Instrumentului de asistenta pentru preaderare (IPA) pana in 2020;
- stabilirea etapelor urmatoare pe calea catre UE, mai ales pentru Muntenegru si Serbia, in perspectiva aderarii acestor doua tari in 2025;
- angajamentul politic al liderilor din regiune, astfel incat acestia sa-si asume responsabilitatea transformarii acestei ocazii istorice in realitate;
- pregatirea UE pentru a primi noi membri, inclusiv din punct de vedere institutional si financiar, pentru momentul in care unele tari vor indeplini conditiile necesare pentru aderare.
Aceasta strategie a fost anuntata de presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker in discursul sau privind starea Uniunii Europene din 2017.
Sursa: europa.eu

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.